Koronavírus: az olimpia halasztását követelik

A Szlovén Olimpiai Bizottság elnöke szerint a koronavírus-járvány miatt a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) el kellene halasztania a nyári tokiói ötkarikás játékokat.

"A nyári játékok nem tarthatók meg júliusban az olimpia szellemiségével összhangban" - fogalmazott Bogdan Gabrovec. Kiemelte: más szempontok mellett például azért tartja indokoltnak a későbbi rendezést, mert a sportolók számára nem egyenlőek a felkészülési lehetőségek a világjárvány hatására. "Nem lenne semmi baj azzal, ha a játékokra a jövő évben kerülne sor, akkor nyugodtabb körülmények között lehetne megrendezni. Ha ez nem történik meg, akkor az olimpia veszít a fontosságából, hiszen most a túlélésért vívott harc dominál" - fűzte hozzá. Szlovéniában az új típusú koronavírus-járvány eddig egy halálos áldozatot követelt és 341 embert fertőzött meg. Az ország kormányának pénteki, a köztereken tartózkodást szigorúan szabályozó rendelete értelmében a sportolók közösségi edzése is lehetetlenné vált.

Mint azt korábban megírtuk, Thomas Bach, a NOB első embere pénteken leszögezte: még négy és fél hónap választ el a játékoktól, így tartózkodni kell a vehemens spekulációktól a nyári olimpia rendezésével kapcsolatban, amelynek megnyitóünnepsége július 24-én lenne a japán fővárosban.

olimpia, Tokió, Japán, ötkarikás játékok, koronavírus, COVID-19
Az esemény támogatói az olimpia nyitó- és záróünnepségének színhelye előtt március 18-án. Fotó: MTI/EPA/Majama Kimimasza

"Meg kell hozni a döntést"

Nem változik a labdarúgó-Eb neve UEFA EURO 2020 marad a labdarúgó-Európa-bajnokság hivatalos elnevezése annak ellenére, hogy a tornát a koronavírus-járvány miatt jövő nyárra halasztották. "Bízunk benne, hogy minden helyszín változatlan marad, és a tornát jövőre is az eredeti tervek szerint rendezhetjük meg" - áll az európai szövetség (UEFA) pénteki közleményében. Aleksander Ceferin, a szövetség elnöke úgy fogalmazott, hogy a halasztás költségei valószínűleg euró-százmilliókban mérhetők majd.

A norvég sportot felügyelő, olimpiai és paralimpiai bizottságként is működő NIF ugyancsak arra szólította fel a NOB-ot pénteken, hogy vegye fontolóra az olimpia átütemezését. "Tekintettel a Norvégiában és a világ nagy részén uralkodó homályos helyzetre, nem lenne felelős döntés a sportolókat Tokióba küldeni a világjárvány megszűnése előtt" - mondta Berit Kjöll elnök, aki álláspontját levélben tolmácsolta Thomas Bachnak.

Nic Coward, a Brit Atlétikai Szövetség első embere szintén az olimpia eltolása mellett érvel. Rámutatott: a halasztással lekerülne a stressz a versenyzőkről, hogy a koronavírus-járvány közepette is elvégezzék azt a mennyiségű edzésmunkát, amennyire ennyi idővel az ötkarikás játékok előtt szükség van. "Meg kell hozni a döntést, hogy az olimpiára és a paralimpiára nem kerülhet sor a jelenlegi ütemezés szerint" - mondta.

Hasonló véleményen van Piotr Malachowski világbajnok, kétszeres olimpiai ezüstérmes lengyel diszkoszvető is. "Ha a játékokat idén novemberre vagy decemberre halasztanák, az sokkal jobb lenne a sportolóknak. Így lenne lehetőségük a felkészülésre" - magyarázta. Tim Hinchey, az Egyesült Államok Úszó Szövetségének vezetője sürgette az ország olimpiai és paralimpiai bizottságát, hogy szorgalmazza az olimpia elhalasztását jövő nyárra. Hinchey szerint a sportvilág "fejre állt", az ötkarikás játékok idei megrendezése pedig megkérdőjelezné az egyenlő versenyfeltételeket.

Folytatnák a felkészülést Az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államok Olimpiai és Paralimpiai Bizottsága szerint az ország sportolóinak folytatniuk kellene a felkészülést a tokiói nyári játékokra, miközben betartják a koronavírus-járvány megfékezésére hozott óvintézkedéseket. A szervezet ügyvezető igazgatója, Sarah Hirshland pénteken közölte: egyértelműen arra ösztönöznek mindenkit, hogy elsősorban legyenek biztonságban és kövessék az egészségügyi útmutatásokat. Ha lehetséges és a környezetük is megengedi, akkor pedig folytassák a felkészülésüket. A bizottság is elismeri ugyanakkor, hogy jelentős zavar keletkezett az edzések ütemezésében, a már törölt versenyek jelentős fennakadást okoztak.

A tokiói nyári olimpiát a tervek szerint július 24. és augusztus 9. között rendezik meg.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)