Korlátoznák a dízelautók forgalmát

Szmogriadó esetén az Euro 5-ös dízelüzemű gépjárművek forgalmát is korlátoznák Budapesten.

A szmogrendelet módosításáról szóló javaslat alapján az eddigieken túl a 12-es, a 13-as és a 14-es környezetvédelmi osztályú - együttesen Euro 5-ös dízelüzemű - gépjárműveket is korlátozás alá vonnák. Így a Budapesten és 74 agglomerációs településen üzemben tartott gépjárművek 52 százaléka kerülne korlátozás alá.

dízel, dízelüzemű autó, dízelautó, kipufogógáz, smogriadó, levegőszennyezés
Évente csaknem 200 ezer ember halált okozzák a dízelmotorok. Fotó: 123rf

Októbertől változhat a szabályozás

2018 májusában az Európai Bizottság az Európai Unió Bíróságához fordult Magyarországgal szemben a PM10 légszennyező anyag egészségügyi határértékeinek túllépése miatt. A fővárosi önkormányzat vezetése azért is kezdeményezi a hatékonyabb intézkedések meghozatalát, hogy ez a körülmény a függőben lévő eljárás során is figyelembe vehető legyen.

A módosított rendelet október elsejével lépne hatályba. A forgalomkorlátozás nem érintené az 5-ös környezetvédelmi osztályú (hibrid, csak gázüzemű, csak elektromos meghajtású) gépjárműveket, a 6-os (Euro 3 benzines), a 9-es (Euro 4 benzines), a 14-es benzines (Euro 5 benzines), valamint a 15-ös és a 16-os osztályú járműveket, amelyek Euro 6-osok üzemanyagtól függetlenül.

A Fővárosi Közgyűlés 2017-ben arról döntött, hogy 2018. október 1-je után a fővárosi riasztási fokozat elrendelése esetén korlátozzák a 7-es és a 8-as környezetvédelmi osztályú - Euro 3-as dízelüzemű - gépjárművek forgalmát is. Az akkori határozatban rendelkeztek arról is, hogy a korlátozás 2019. október elsejétől a 10-es és a 11-es környezetvédelmi osztályú - Euro 4-es dízelüzemű - gépjárművekre is vonatkozik.

A világon mintegy 385 ezer ember korai elhalálozását okozta a járművek kipufogógázából eredő légszennyezés 2015-ben. Egy tanulmány szerint a halálesetek 47 százaléka dízelmotorok számlájára írható.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +5, +11 °C
Minimum: -5, +3 °C

A közepesen vagy erősen felhős időben többfelé vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Erős lesz a nyugatias szél, 5, 11 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán eleinte gyenge melegfronti hatás lesz tapasztalható, a fokozottan érzékenyeknek nehezebb éjszakájuk lehet, emellett fokozódhatna a gyulladásos tünetek is. Napközben a szeles, változékony időben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a fejfájás és a migrén szintén gyakorivá válhat. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: