Kemenesi: újult erővel támadhat az influenza

Nem tudjuk mikor tér vissza a szezonális influenza, ám azt tudjuk, hogy várhatóan újult erővel támad majd - hívja fel a figyelmet Kemenesi Gábor virológus.

Az elmúlt hónapok során több járványügyi szakember is felhívta a figyelmet: az idei szezonális influenza jóval több megbetegedést eredményezhet a korábban tapasztaltnál. Kemenesi Gábor egy Facebookos posztban hívja fel erre a figyelmet, egyben mindenkitől azt kéri, hogy ha lehet, kérjék az influenza elleni védőoltást.

Ezt okozhatja együtt az influenza- és a koronavírus Miközben a koronavírus-pandémia negyedik hulláma Magyarországon is felszállóágban van, sok szakember az elmúlt évek legsúlyosabb influenzajárványától tart. Mi történik, ha mindkét vírussal egyszerre fertőződünk meg?

Visszaszorult, de nem tűnt el az influenza

A tavalyi influenzaszezon éppen a koronavírus elleni óvintézkedések betartása miatt volt igazán enyhe. A maszkviselés, a kötelező távolságtartás, a gyakori kézmosás és kézfertőtlenítés, a társas érintkezések minimalizálása, az iskolák és óvodák bezárása, az otthoni munkavégzés bevezetése és a külföldi utazások számának csökkenése megakadályozta az influenzavírus rohamos terjedését is. A virológus szerint az egyébként globálisan évi 300-600 ezer ember életét követelő szezonális influenza gyakorlatilag eltűnt, jelenleg nagyrészt trópusi régókban fennmaradt terjedési láncolatokban vegetál.

A szezonális influenza alapvetően a globális világ embermozgásainak hátszelén utazik és tér vissza minden évben. Gyakorlatilag megjósolhatatlan, hogy a kihagyott szezonok után mikor indul a visszatéréshez megfelelő mértékben újra a globális mozgolódás és mikor hagyjuk el annyira a légúti fertőzések elleni védekezést, amely elég teret hagy az influenza visszatérésének is. Talán már idén, talán csak jövőre, de minden bizonnyal ez be fog következni - vélekedik a szakember.

A kihagyott influenzaszezon viszont azzal jár, hogy az emberek szervezetében csökkent a vírussal szembeni védelem. "Így várhatóan komolyabb hatásokkal járó influenzaszezonra számíthatunk amikor visszatér, mivel egy populációs szinten kevésbé védett társadalmat érhet el ismét" - mondta el Kemenesi Gábor.

Szerinte idén ezért kifejezetten fontos lesz az influenza elleni oltás felvétele, magunk és mások egészségének érdekében. "Nem tudjuk mikor tér vissza a szezonális influenza, ám azt tudjuk, hogy várhatóan újult erővel találhat ránk - ezért különösen fontos most az oltás és ezért lesz különösen fontos jövőre is" - hangsúlyozta a virológus.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: