Kemenesi: újult erővel támadhat az influenza

Nem tudjuk mikor tér vissza a szezonális influenza, ám azt tudjuk, hogy várhatóan újult erővel támad majd - hívja fel a figyelmet Kemenesi Gábor virológus.

Az elmúlt hónapok során több járványügyi szakember is felhívta a figyelmet: az idei szezonális influenza jóval több megbetegedést eredményezhet a korábban tapasztaltnál. Kemenesi Gábor egy Facebookos posztban hívja fel erre a figyelmet, egyben mindenkitől azt kéri, hogy ha lehet, kérjék az influenza elleni védőoltást.

Ezt okozhatja együtt az influenza- és a koronavírus Miközben a koronavírus-pandémia negyedik hulláma Magyarországon is felszállóágban van, sok szakember az elmúlt évek legsúlyosabb influenzajárványától tart. Mi történik, ha mindkét vírussal egyszerre fertőződünk meg?

Visszaszorult, de nem tűnt el az influenza

A tavalyi influenzaszezon éppen a koronavírus elleni óvintézkedések betartása miatt volt igazán enyhe. A maszkviselés, a kötelező távolságtartás, a gyakori kézmosás és kézfertőtlenítés, a társas érintkezések minimalizálása, az iskolák és óvodák bezárása, az otthoni munkavégzés bevezetése és a külföldi utazások számának csökkenése megakadályozta az influenzavírus rohamos terjedését is. A virológus szerint az egyébként globálisan évi 300-600 ezer ember életét követelő szezonális influenza gyakorlatilag eltűnt, jelenleg nagyrészt trópusi régókban fennmaradt terjedési láncolatokban vegetál.

A szezonális influenza alapvetően a globális világ embermozgásainak hátszelén utazik és tér vissza minden évben. Gyakorlatilag megjósolhatatlan, hogy a kihagyott szezonok után mikor indul a visszatéréshez megfelelő mértékben újra a globális mozgolódás és mikor hagyjuk el annyira a légúti fertőzések elleni védekezést, amely elég teret hagy az influenza visszatérésének is. Talán már idén, talán csak jövőre, de minden bizonnyal ez be fog következni - vélekedik a szakember.

A kihagyott influenzaszezon viszont azzal jár, hogy az emberek szervezetében csökkent a vírussal szembeni védelem. "Így várhatóan komolyabb hatásokkal járó influenzaszezonra számíthatunk amikor visszatér, mivel egy populációs szinten kevésbé védett társadalmat érhet el ismét" - mondta el Kemenesi Gábor.

Szerinte idén ezért kifejezetten fontos lesz az influenza elleni oltás felvétele, magunk és mások egészségének érdekében. "Nem tudjuk mikor tér vissza a szezonális influenza, ám azt tudjuk, hogy várhatóan újult erővel találhat ránk - ezért különösen fontos most az oltás és ezért lesz különösen fontos jövőre is" - hangsúlyozta a virológus.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: