Hogyan lehet élhető a lakásunk a hőségben klíma nélkül?

Bizonyára sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy hőhullámok idején vajon segít-e kellően hűvösen tartani a lakásunkat, ha éjszakára nyitva hagyjuk az ablakokat. Egy új tanulmány szerzői a többi között erre keresték a választ.

Megfelelő árnyékolással és természetes éjszakai szellőzéssel – légkondicionálás nélkül is – elkerülhető, hogy lakásunkban olyan meleg legyen, ami már káros az egészségünkre - írja a livemint.com.  Az egyesült államokbeli Oregoni Egyetem kutatói szimulációval jutottak erre a megállapításra, amelyhez a 2021-es hőhullám idején Eugene, Portland és Seattle városában rögzített időjárási adatokat használták. Egy számítógépes program segítségével igyekeztek előidézni azokat a körülményeket, amelyek ilyen időjárási feltételek mellett egy nyugati fekvésű, két hálószobás lakás belsejében uralkodnak.

Egyre több gondot okoznak a tartós és extrém hőhullámok. Fotó: getty Images
Egyre több gondot okoznak a tartós és extrém hőhullámok. Fotó: getty Images

Azt találták, hogy a passzív hűtési technikák kombinációjával – vagyis az ablakok megfelelő árnyékolásával és az éjszakai szellőztetéssel – három napig el lehetett kerülni, hogy a lakás veszélyesen felforrósodjon. Ez a megoldás mentőövet jelenthet azok számára, akiknek a lakásában nincs klíma - mondták a kutatók, akik eredményeiket az Applied Energy című szakfolyóiratban publikálták.

Mikor lehetnek hasznosak a passzív hűtési technikák? 

A redőnyök vagy függönyök használata a kutatók szerint a késő délutáni órákban segített a legtöbbet, amikor a nap közvetlenül a lakás ablakaira tűzött. Leghatékonyabbnak a vastag kültéri árnyékolók bizonyultak, de a redőnyök is javítottak valamennyit a helyzeten. Még jobb eredményt értek el, amikor a levegő keringetéséhez ventilátort is bevetettek. 

A kutatók szerint ahhoz, hogy a passzív hűtési technikák kombinációja működőképes legyen, elsősorban az kell, hogy a lakásokat megfelelően funkcionáló, éjszaka is biztonságosan nyitva hagyható nyílászárókkal és árnyékolókkal szereljék fel. Emellett a földrajzi adottságok sem elhanyagolhatók, mert nem minden területen adottak a lehetőségek (leginkább az időjárási körülmények) az éjszakai szellőztetéshez.

A Csendes-óceán északnyugati részén hűvös az éjszaka, ami tökéletesen megfelel a passzív hűtéshez - mondta Alexandra Rempel, az Oregoni Egyetem épületkutatója, a tanulmány vezető szerzője. 2021 júniusában viszont extrém, minden korábbit felülmúló hőhullám sújtotta Oregont és Washingtont: a hőmérséklet Portlandben például 46,7 fok volt.

Mivel az épületeket általában úgy tervezik, hogy a hőt bent tartsák, és sok lakásban nincs légkondicionáló, ellenben rengeteg az ablak, a redőnyök lehúzása és az ablakok éjszakai nyitva tartása tartósan fennálló, extrém melegben nem biztos, hogy elegendőnek bizonyul majd - tette hozzá Rempel.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: