Halálos hőség van Japánban

Ötvenhét ember halt meg Japánban a hőséggel összefüggő egészségügyi problémák miatt július 29-e óta - közölte a tokiói kormány.

Tavaly nyáron 140 ember halt meg a rendkívüli hőség miatt, emberek tízezrei kerültek kórházba.

A tájékoztatás szerint az előző héthez képest a háromszorosára, 5664-ről 18 347-re emelkedett a hőguta miatt kórházba került emberek száma. Az érintettek több mint a fele 65 év feletti. Több mint 700-an súlyos tünetek miatt legalább háromhetes gyógykezelésre szorulnak. A hőség miatt kórházba kerülők száma most volt a második legnagyobb 2008 óta.

hőség, kánikula, hőguta, napszúrás, túlhevülés, forróság, nyár
Több mint 18 ezren kerültek kórházba hőguta miatt. Fotó: 123rf

Veszélyben az idősebbek

Japánban az elmúlt napokban a hőmérséklet helyenként meghaladta 38 Celsius-fokot. A meleg leginkább az idősek számára megterhelő , mivel ők többet tartózkodnak a szabadban, illetve takarékosságból nem kapcsolják be otthon a légkondicionálót. A hatóságok felszólították az embereket, hogy fogyasszanak sok folyadékot, hordjanak fejfedőt, és igyekezzenek minél kevesebb időt tölteni a napon.

A Tokiói-öböl felett jelenleg nagy légnyomású légréteg uralkodik, ami hőséggel párosul. Az ország harmadik legnagyobb, délnyugaton fekvő Kjúsú szigetén ugyanakkor heves esőzések voltak és rendkívül erős szél tombolt, miután Mijadzaki közelében megérkezett a szezon nyolcadik, Franciscóra keresztelt tájfunja. A Franciscóval érkező legerősebb széllökések az óránkénti akár 144 kilométeres sebességet is elérték azt megelőzően, hogy a tájfun lecsapott. Egy ember holtan találtak, aki a feltételezések szerint beleesett a megáradt folyóba a Kjúsú szigetén található Kokonoe városában - jelentette az NHK japán közszolgálati műsorszolgáltató a helyi rendőrségre hivatkozva. Az előrejelzések további erős szelek, áradások, valamint földcsuszamlások veszélyére figyelmeztettek.

A part menti Oita prefektúrában 154 ezer embernek, míg Fukuoka prefektúrában húszezer embernek tanácsolták, hogy vonuljon óvóhelyre a trópusi vihar veszélye miatt. A helyi áramszolgáltató tájékoztatása szerint a szigeten hatezer háztartásban nincs villany. Több mint kétszáz légi és számos vonatjáratot töröltek az ítéletidő miatt.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +12 °C

Gomolyfelhők, illetve fátyolfelhők is lesznek felettünk és elszórt jelleggel várható zápor, zivatar. Az északnyugati megyékben a legkisebb az esély csapadékra. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, csak záporok, zivatarok környezetében erősödhet meg a szél. Késő estére 12 és 18 fok közé hűl le a levegő. Fronthatás most szerencsére nem gyötör minket.