"Ha megvillan a kés, szakad a tüdő"

A mellkas szúrt sérülései szerencsére ritkák, azonban szinte minden esetben súlyosak. Ellátásuk gyors és hatékony beavatkozást igényel.

A mellkas szúrt sérülései

A mellkas szúrt sérüléseinél nem csupán egy kocsmai verekedés képét lehet felidézni, sajnos néhány szerencsétlen baleset is vezethet szúrt sérüléshez. A sérülésnek két nagy veszélye van, az egyik a nyílt légmell, a másik a belső szervek sérülése. A sérülés külső jeleiből csak nagyon nehezen tudunk a mélységére és a belső sérülések milyenségére, mértékére következtetni. Fontos hangsúlyoznunk, hogy valamennyi, testüreget érintő - akár nem túl nagy - szúrt seb a helyszínen súlyos sérülésnek tekintendő. A nyílt légmell esetén a mellhártyák ürege közé levegő kerül a külvilágból, különösen veszélyes állapot, ha a létrejött nyílás szelepszerűen működik, ezt nevezik ventill-pneumothoraxnak: Belégzéskor a tüdő vagy a mellkasfal sérülésén át levegő áramlik be a mellüregbe, a nyílás kilégzéskor szelepszerűen záródik. Ennek következtében minden légvételkor egyre több levegő kerül be, és fokozatosan a légköri nyomásnál nagyobb nyomás alakul ki a mellüregben Ezt az állapotot feszülő légmellnek nevezik. Az érintett oldalon a tüdő nem tud tágulni. A két tüdő között elhelyezkedő szervek - a szív, nagyerek, légcső - az ép oldal felé tolódnak, gátlódik a szív telődése a nagyerek felől, és károsodik az ép oldali tüdő légző mozgása is.

A belső szervek közül sérülhet a tüdő, a szív, a máj, a lég- és a nyelőcső, de fontos nagyerek is. Ezek többségében életveszélyt jelentenek, legveszélyesebb természetesen a szív és a nagyerek sérülése.

Segélynyújtás

Az eszméletén lévő sérültet segítsük a számára legkedvezőbb testhelyzetbe, ez általában a félülő. Ha a sérülést okozó idegentest még a mellkasban van, semmiképp ne távolítsuk el, a sérült mozgatásakor azonban ügyeljünk arra, hogy nehogy újabb sérülést okozzunk. A mellkas szúrt sérülése esetén mindig kell nyílt légmellre számítani, ahol az elsődleges szempont, hogy próbáljuk zárttá tenni. Ennek érdekében a sérülésre helyezzünk steril mull-lapot, majd azt fedjük olyan anyaggal, ami nem légáteresztő pl. műanyag fólia, alufólia. A szigetelőlapot ragtapasszal rögzítsük.

A belső sérülések veszélye miatt keressük a sokk jeleit, kövessük figyelemmel folyamatosan a sérült életfunkcióit.

Eszméletlen sérült esetén természetesen a légút biztosítása az elsődleges, de mielőbb meg kell kezdeni a nyílt légmell ellátását is. A sérült mozgatásánál ügyeljünk az esetleges idegentestre, nehogy újabb sérülést okozzon! Keressük a sokk jeleit, szükség esetén alkalmazzunk sokkfektetést!

Mit tesznek a kiérkező mentők?

A betegek ellátása számtalan körülménytől függ. Az alábbi ellátás csak nagy általánosságban igaz, ezektől jelentős mértékben eltérő ellátás is indokolt lehet.

A mellkas szúrt sérülése súlyos állapotú beteget jelent. Elsődleges, mint minden ilyen esetben az alapvető életfunkciók, tehát a légzés és a keringés ellenőrzése, stabilizálása.

Többször ellenőrizni kell a mérhető paramétereket, mint vérnyomás, pulzus, légzésszám, vér oxigén szintje. A beteg állapota gyorsan romolhat, ezért erre fel kell készülni, szoros megfigyelést igényel. Szükség lehet gyógyszeres beavatkozásra, ezért infúzió bekötésével kell biztosítani a gyógyszeres beavatkozás lehetőségét. Fontos a nyugalom biztosítása, megfelelő pozícionálás, oxigén adása.

Súlyos esetben életmentő lehet a mellkaspunkció, vagy drenálás, melynek segítségével a mellhártyák közé került levegő eltávolítható. Ezáltal az érintett tüdő fél összeesése, illetve a légzés és keringés összeomlása megelőzhető.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció