Gombaölőszerrel szennyeződhetett több jégkrém

A megengedettnél magasabb etilén-oxid-szennyeződést mutattak ki az E410 adalékanyagban. Mivel az adalékanyagot széles körben alkalmazzák, számos termék érintett lehet. Egy jégkrémet már vissza is hívtak a hazai boltok polcairól.

Etilén-oxid-szennyeződésre derült fény az E410 adalékanyaggal kapcsolatban. Ezt az adalékanyagot, a szentjánoskenyérlisztet széles körben alkalmazzák élelmiszer-stabilizátorként, illetve sűrítőanyagként, például jégkrémekben, ízesített tejtermékekben és egyes desszertekben. A kiemelten kockázatos termékek esetében célellenőrzést indít a hatóság, az adalékanyagot behozó és felhasználó vállalkozótól pedig mielőbbi önellenőrzést, és szükség esetén határozott intézkedést várnak - tájékoztatott oldalán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

jégkrém, adalékanyag, szentjánoskenyérliszt, E410, etilén-oxid, gombaölőszer
Egy vanília ízű pálcikás jégkrém is érintett lehet, ezért visszahívták. Fotó: illusztráció, Getty Images

Rákkeltő hatóanyagról van szó

Az adalékanyagban kimutatott etilén-oxidot elsősorban a vegyipar alkalmazza, de egyes országokban gomba- és rovarölő szerként, illetve felületfertőtlenítésre is használják. Az EU-ban azonban a növényvédelmi célú felhasználása tilos. Ennek oka, hogy a hatóanyag rákkeltő, mutagén és reprotoxikus (teratogén).

Az etilén-oxid veszélyei miatt a Nébih arra kéri a forgalmazókat és gyártókat, hogy a vásárlók maximális biztonsága érdekében minél előbb ellenőrizzék az általuk felhasználni kívánt E410 adalékanyagot, illetve az azt már tartalmazó termékeket is. Amennyiben az adalékanyag szennyezett, a vállalkozóknak tájékoztatniuk kell erről a hatóságot, illetve kezdeményezniük kell a termékek piacról történő kivonását és a vásárlóktól való visszahívását.

Egy jégkrémet már visszahívtak

A vásárlók és a vállalkozók a Nébih termékvisszahívás aloldalán tájékozódhatnak a magyarországi visszahívásban érintett termékekről. Eddig egy jégkrém esetében történt termékvisszahívás a felhasznált adalékanyag esetleges etilén-oxid szennyezettsége miatt.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)