Az edényeket és evőeszközöket így kellene elmosogatni

Fontos útmutatót tett közzé a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). Bár az ajánlás elsősorban a táboroztatóknak szól, mindenkinek hasznos lehet, aki háztartást vezet, és szeretné, ha a mosogatás során valóban fertőtleníteni is tudná edényeit, tányérait és evőeszközeit.

Egy Ajánlás a táborokban végzett fertőtlenítő mosogatáshoz című útmutatót tettek közzé a napokban a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) oldalán. Ebben összefoglalták a mosogatásra vonatkozó élelmiszer-biztonsági és közegészségügyi szakmai szabályokat, amelyeket be kell tartaniuk a táboroztatóknak – de egyébként otthon is érdemes.

Rongyot és szivacsot használni, valamint törölgetni is tilos! Fotó: Getty Images
Rongyot és szivacsot használni, valamint törölgetni is tilos! Fotó: Getty Images

A legfontosabb szabályok

„Minden olyan edényt, eszközt, amelyik élelmiszerrel kerül kapcsolatba, megfelelően és rendszeresen mosogatni, tisztítani, és szükség esetén fertőtleníteni kell” – olvasható az ajánlásban. Az NNK a leghatékonyabbnak az alábbi, háromfázisú mosogatási technikát tartja:

  • Első fázis, a zsíroldás: Az ételmaradéktól megtisztított edényeket és evőeszközöket az első medencében lévő zsíroldó szert tartalmazó, nagyjából 40-45 Celsius-fokos vízben el kell mosni.
  • Második fázis, a fertőtlenítés: Az elmosott eszközöket 2 percig egy fertőtlenítőoldattal megtöltött mosogatómedencébe kell helyezni.
  • Harmadik fázis, az öblítés: A zsíroldószertől megtisztított és fertőtlenített étkészletet folyó víz alatt kell elöblíteni.

Az összefoglalóban azonban kitérnek arra is, hogy a kétfázisú mosogatás ennél gazdaságosabb, így ha megoldható, érdemesebb inkább ezt alkalmazni. Ez egy kombinált, zsíroldó és fertőtlenítő hatású szerrel végzett mosogatásból és egy 40 Celsius-fokos folyó vízzel való leöblítésből áll.

Megdőlt egy tévhit a mosogatógépről
Sokaknak szokása elöblíteni vagy akár be is áztatni a mosogatnivalót, mielőtt beteszik a mosogatógépbe. Pedig erre semmi szükség nincsen: bőven elég, ha csak az ételmaradékot távolítjuk el az edényekről és a tányérokról.

További hasznos tanácsok

Kitérnek ugyanakkor arra is, hogy mosogatására használt medencéket nem javasolt más célra használni. Ha viszont a mosogatómedencéket mégis használják más célokra is, akkor ügyelni kell a megfelelő fertőtlenítésre, valamint arra, hogy például felmosóvödröt vagy kukát elmosni benne vagy belehelyezni szigorúan tilos. A mosogató-, zsíroldó- és fertőtlenítőszerek adagolásánál mindig figyelembe kell venni a gyártó által megfogalmazott használati útmutatót, és nem árt ismerni a mosogatómedencék űrtartalmát.

A mosogatáshoz e célra gyártott kefe, valamint esetlegesen vékony, jól tisztítható és fertőtleníthető, erre a célra gyártott törlőkendő használható. Nem erre célra gyártott szivacs vagy textilek (pl. konyharuhák, abrosz maradékok) használata tilos” – olvasható az ajánlásban.

Mint ismert, a mosogatószivacs gyakran többet árt, mint amennyit használ, ugyanis baktériumok melegágya lehet. Korábbi cikkünkben azonban elolvashatod, hogyan csökkentheted a mosogatás által rejtett fertőzésveszélyt.

Fontos továbbá, hogy mosogatás után a tányérokat csak száradás után szabad egymásra rakni. A száradás ideje alatt azonban ügyelni kell az utószennyeződés megelőzésére, törölgetni nem javasolt. Az NNK szerint a melegvizes öblítés elősegítheti a gyorsabb száradást, és a legjobb, ha az elmosogatott eszközöket csorgató rácsra helyezzük, és hagyjuk megszáradni azokat.

Ha mégis szükséges a törölgetés, azt csak egyszer használatos papírtörlővel szabad elvégezni. A száradást követően fontos továbbá, hogy az evőeszközöket és az edényeket szennyeződéstől védett helyen tároljuk.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23 °C
Minimum: +13 °C

A felhőzet szakadozása tovább folytatódik, és hazánk nagyobb részén a gomoly- és fátyolfelhők mellett többórás napsütés valószínű. Zápor, zivatar több helyen - nagyobb számban az északkeleti-keleti harmadban, illetve a Nyugat-Dunántúlon - várható. A nyugatias szél többfelé megélénkül, helyenként - főként zivatarok mentén - megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 28 fok között alakul, délkeleten lesz a melegebb idő. Késő estére 14 és 19 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra szerdán nem figyelmeztetnek a meteorológusok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra