Baj van a kézfertőtlenítőkkel és a mosogatószerekkel

A kézfertőtlenítő szerek és a fertőtlenítő hatású mosogatószerek hatékonysága és minősége jelentősen kifogásolható egy 14 éven át tartó hazai vizsgálat eredményei alapján. Egyes szerekben még kórokozók jelenlétét is kimutatták.

14 éven át ellenőrizték Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársai, hogy a kereskedelmi forgalomban lévő bontatlan, illetve az ételfertőzés vagy ételmérgezés gyanú kapcsán beküldött, bontott fertőtlenítőszerek valóban bírnak-e baktericid (baktériumölő) és fungicid (gombaölő) hatással. Ezek a tulajdonságok ugyanis élelmiszerbiztonsági követelmények az élelmiszer-előállítás területén alkalmazott fertőtlenítőszerekkel szemben. Mint kiderült, a vizsgált szerek nagy részének hatékonysága és minősége jelentősen kifogásolható – számolt be róla a Laboratorium.hu cikke.

Ahogy arról Földiné dr. Németh Zsuzsanna, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársa a 2023-as Hungalimentaria Konferencián beszámolt, a vizsgált fertőtlenítőszerekben még fertőző mikroorganizmust (Klebsiella oxytoca) is találtak.

Mi állhat a problémák hátterében?

A fertőtlenítő szerek szennyezettsége részben a nem megfelelő gyártástechnológia, részben pedig a felhasználás során szennyezett flakonba történő utántöltés számlájára írható. A fertőtlenítőszerek nem megfelelő hatásspektrumát pedig egyebek mellett a hatóanyag-kombináció, az alkalmazási koncentráció és behatási idő rossz megválasztása válthatja ki, de befolyásolhatja a hőmérséklet és a fertőtlenítendő felület szervesanyag-terhelése is.

A biocidokat érintő jogi szabályozás szerint a fertőtlenítőszer-gyártók csak akkor hozhatják forgalomba a terméküket, ha annak hatékonyságát igazolni tudják egy akkreditált laboratórium által bevizsgált jegyzőkönyvvel.

Legyünk körültekintőek!

Környezetünk tisztasága és a biztonságunk érdekében fontos, hogy mindig olvassuk el a fertőtlenítőszerek csomagolásán feltüntetett tárolási feltételeket és a szerint járjunk el. Ne feledkezzünk meg a hígítási szabályok és a használati utasítások betartásáról sem!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +11 °C

Sok napsütésre számíthatunk gomoly- és fátyolfelhőkkel. Az ország nagy része szárazon marad, de elsősorban a déli, délkeleti, keleti részeken helyenként kialakulhat zápor, zivatar. Az északi, északkeleti szél néhol megélénkül. Zivatarban átmenetileg erős lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 28 fok között várható. Késő estére 15 és 20 fok közé csökken a hőmérséklet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint két dologra kell ma odafigyelni: a boltok nyitvatartására és az erős UV-sugárzásra.