A nyár legijesztőbb híre: támad az agyevő amőba

Nem a hőség és nem is a hőguta a legrémisztőbb dolog, amivel idén nyáron találkozhatunk. A címet az agyevő amőbaként is ismert Naegleria fowleri nyerte el.

A Naegleria fowleri fertőző édesvízi parazita az elmúlt hetekben bukkant fel újra Arizona mellett a pakisztáni Karachiban is, ahol már nyolc áldozatot szedett.

Mikor az idő jóra fordul, semmi sem kellemesebb, mint megmártózni egy hűs tóban, vagy szikrázóan kék vizű medencében. Azonban ilyenkor sem árt átgondolni, hogy milyen veszélyekkel járhat egy-egy kiadósabb fürdőzés. Kattintson! A Naegleria fowleri értelemszerűen szívesebben tenyészik a melegebb vizekben, az emberi szervezetet viszont akkor tudja csak maga alá gyűrni, ha az orrjáratba kerül. Így tudott például megfertőzödni egy 8 hónapos gyermek egy amerikai baptista szertartás közben, a vízbe merítkezés során. Bármilyen más esetben a parazita ártalmatlan: meg is ihatjuk a vele fertőzött vizet, illetve emberek között sem terjed, semmilyen érintkezés útján sem.

Ami a tüneteket illeti: a Naegleria a fertőzés kezdeti fázisában a hallucinációkhoz , remegéshez, rángásokhoz vezethet.

A betegség lefolyása nem mérséklődik: ezeket agyi gyulladásos szimptómák követik, pár napon belül pedig bekövetkezik a halál. Az elmúlt 10 évben mintegy 35 fertőzést észleltek csak Amerikában - ez pedig kevésnek tűnik, ha összehasonlítjuk korábbi adatokkal: az elmúlt 50 évben körülbelül 130 N. fowleri fertőzés volt. A rossz hír viszont az, hogy ezen esetekben összesen csak 3 túlélő volt.

Az agyevő amőba akkor veszélyes, ha az orrjáratba kerül

Mielőtt azonban túlságosan elkezdenénk aggódni: a Naegleria igen ritka. Ha csak az amerikai halálozási adatokkal hasonlítjuk össze a fenti számokat: a villámlás évente 3-10 gyermekkel végez. 2001 és 2010 között évente átlagosan 3400 fulladásos halált jegyeztek fel. Ha pedig a CRE-hez vagy MRSA-hoz hasonló gyógyszerrezisztens baktériumokra gondolunk, azok évi 23 ezer emberrel végeznek Amerikában és további 2 milliót döntenek le lábukról időlegesen.

Miként kerüljük el a N. fowlerit? Ne felejtsük: ez csak az orrjáratunkon keresztül képes megtámadni szervezetünket, úgyhogy dugaszoljuk el az orrunkat, ha úszni készülünk . Ha pedig orrjáratunkat kell tisztítani bármilyen célból, használjunk steril vagy desztillált vizet, ha pedig csak csapvizünk van, főzzük fel előtte.

Azt is érdemes tudnunk, hogy 2013 óta az FDA amerikai gyógyszerhatósági szerv engedélyezte a N. fowleri ellen a miltefozin használatát, amelyet már korábban is alkalmaztak más paraziták ellen, valamint ami sikerrel mentette meg több gyermek életét is az agyevő amőbától.

Forrás: Forbes

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +9 °C
Minimum: +0, +5 °C

Kezdetben erősen felhős, borult lesz az ég, vegyes halmazállapotú csapadék is előfordul, reggel átmenetileg ónos eső is lehet, majd délután nyugat felől csökken a felhőzet, és egyre többfelé kisüt a nap. Élénk lesz az északnyugatira forduló szél, a legmagasabb hőmérséklet 4, 9 fok között alakul. Kedden hidegfronti hatás érvényesül, a távozó front mögött egész nap felléphetnek tünetek. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, illetve ingadozhat a vérnyomás is. A napsütés hatására viszont javulhat a hangulat és kissé a közérzet is. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: