A hőhullámok ezért veszélyesek

A klímaváltozás miatt világszerte egyre gyakoribbak a szokatlanul erős, több napon át tartó hőhullámok, amelyek komolyan próbára teszik mindenki szervezetét. Extrém esetben akár halálosak is lehetnek.

Egyre melegebb lesz - részletek itt!

Egy felmérés szerint az Egyesült Államokban az extrém hőmérséklet több halálos áldozatot szed, mint a hurrikánok és tornádók összesen. Magyarországon sem jobb a helyzet: egy tavaly megjelent tanulmány szerint az extrém időjárási körülmények igen magas egészségügyi kockázatot jelentenek. A hőhullámokra a krónikus keringési, légzőszervi, mentális, illetve anyagcsere-betegségekben szenvedők, valamint az idősek és a gyermekek a legérzékenyebbek. Itthon a hőhullámok idején a napi halálozás átlagosan 15 százalékkal emelkedik meg - olvasható a Magyar Tudomány tavaly szeptemberi számában megjelentetett tanulmányban.

Kiszáradás, hőguta

A dehidratáció, vagyis a kiszáradás az egyik leggyakoribb egészségügyi probléma, amelyet a hőhullámok okoznak, a legaggasztóbb pedig a napszúrás, illetve a hőguta. Utóbbi zavarodottságot, görcsöket, akár halált is okozhat. A hipertermiaként is ismert állapot olyankor jelentkezik, amikor a test hőmérséklete 40 fok fölé emelkedik. A test általában izzadással, illetve az erek kitágulásával hűti magát. Az izzadás azonban 75 százalékos páratartalom fölött hatástalan: testünk csak úgy képes hőt leadni, ha a környezet hűvösebb, mint a test belső hőmérséklete.

hőguta, napszúrás, hőség, forróság, hőhullám, kánikula
A hőgutát sokkal egyszerűbb megelőzni, mint kezelni. Fotó: 123rf

Felnőttek esetében bizonyos gyógyszerek is befolyásolhatják a szervezet hőszabályozását. A hipertermia első tüneteiként jelentkező zavarodottságot és görcsöket bőséges folyadékfogyasztással, hűtött helyiségbe húzódással, illetve hűvös (nem jéghideg!) fürdővel enyhíthetjük. Ha valaki a hőség hatására elájul, esetleg tartósan elveszíti az eszméletét, akkor már súlyosabb állapotról van szó, és orvosi segítségre van szükség.

A hőguta következményei

A kezeletlen hőgutának nagyon komoly következményei lehetnek. Veszélyesen felgyorsulhat a szívritmus, a test enzimjeinek működése pedig leállhat, ami egy idő után több szerv leállásához, majd akár halálhoz is vezethet. Hőguta esetén az orvosi beavatkozás nem túl kellemes, mivel általában jeges hűtőfürdőt jelent, azonban gyorsan leviszi a testhőt. A beteget általában már a mentőben kezelni kezdik úgy, hogy hűtőpárnákat tesznek a nyakára, a hónaljához és az ágyékára, a főbb ereket célozva. Gyakran vetnek be vizes lepedőt és nagy ventilátorokat is, ha a jeges fürdő nem elérhető.

Fontos a megelőzés

Ugyanakkor a hőgutát sokkal egyszerűbb megelőzni, mint kezelni. Az alábbi tanácsok betartásával jó eséllyel elkerülhető a nagyobb baj.

  • Szabadtéri sportoláshoz érdemes a reggeli vagy esti órákat választani, a délutáni hőségben pedig inkább egy légkondicionált edzőteremben végezzük a gyakorlatokat!

  • Viseljünk minél könnyebb és világosabb ruhákat, valamint igyunk sok folyadékot! A szervezet hidratáltságát a vizelet színéből lehet megállapítani: minél sötétebb, annál jobban ki vagyunk száradva, és annál nagyobb mennyiségben van szükségünk extra folyadékra. Megfelelő mennyiségű folyadékbevitellel elkerülhetjük az izomgörcsöket és a zavarodottságot, valamint megelőzhetjük a szervezet elektrolit-egyensúlyának felborulását is.

  • Próbáljuk magunkat távol tartani a hőségtől! Maradjunk árnyékban, és amikor csak lehet, húzódjunk hűtött helyiségbe!

Forrás: cnn.com

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)