A kisfiúk fejlődését veszélyeztetik ezek az anyagok

Ha ezeknek a vegyi anyagoknak vannak kitéve a kismamák, az fejlődési problémákat okozhat a kisfiúknál egy új kutatás szerint.

Tanulmányok kimutatták már a műanyagokban található örök vegyi anyagoknak vagy más néven perfluor- és polifluor-tartalmú alkil anyagok (PFAS) veszélyeit, beleértve az allergia, az asztma, a májbetegségek és a rák kialakulásának fokozott kockázatát. Egy friss kutatás szerzői pedig arra jöttek rá, hogy a műanyagokban gyakran előforduló és a tudósok szerint a termékenységet is negatívan befolyásoló ftalátoknak való kitettség fejlődési problémákat okozhat a kisfiúknál - írja a Medical Daily.

Mik azok a ftalátok?

Ftalátok vagy lágyítószerek néven a műanyagok rugalmasságának javítására használt vegyi anyagok egy csoportját emlegetjük. Ezeket oldószerként is használják olyan termékek gyártásánál, mint a vinyl padlóburkolatok, kenőolajok, mosószerek, pelenkák, szappanok, samponok és hajlakkok. Mi, emberek a vegyi anyagokat tartalmazó felületekkel közvetlenül érintkezve, a levegőben lévő ftalátrészecskék belélegzésével vagy a vegyi anyaggal közvetlenül érintkező ételek és italok fogyasztása révén kerülhetünk kapcsolatba a ftalátokkal.

A fiúk fejlődésére voltak hatással, a lányokéra nem

A NeuroToxicology című folyóiratban megjelent friss tanulmányban a kutatók kimutatták, hogy a ftalátoknak az anyaméhben való kitettség befolyásolja a kisfiúk érzelmi és viselkedési fejlődését. „Eredményeink az anyai ftalát-expozíció lehetséges hatásának fontosságát hangsúlyozzák a gyermekek érzelmi és viselkedési fejlődésére, különösen a fiúk körében” – mondta a tanulmány vezető szerzője, Liron Cohen-Eliraz.

terhesség
Fejlődési problémákat is okozhatnak ezek az anyagok. Fotó: Getty Images

A kutatók olyan nők vizeletmintáit elemezték, akik terhességük 11. és 18. hete között jártak. A mintákat ftalát melléktermékekre (DEHP, DiNP és MBzBP) tesztelték. Később megvizsgálták a résztvevők utódainak fejlődését és viselkedését kétéves korukban, és azt látták, hogy az első trimeszterben a DEHP vegyi anyagoknak magasabb mértékben kitett fiúk alacsonyabb pontszámokat értek el a személyes és szociális fejlődési méréseken, amelyek a másokkal való interakcióra és kommunikációra való képességüket jelzik. Az érzelmi reaktivitás, a szorongás és a depresszió terén elért pontszámaik szintén alacsonyak voltak. A tesztek a lányok fejlődésében nem mutattak különbséget.

„Tanulmányunk kiegészíti azt az egyre bővülő bizonyítékhalmazt, amely rávilágít arra, hogy nagyobb környezettudatosságra és a terhesség alatti káros vegyi anyagoknak való kitettség minimalizálására irányuló intézkedésekre van szükség” – zárta mondantóját Cohen-Eliraz.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +17 °C

Általában derült vagy gyengén felhős lesz az ég, csupán délnyugaton lehet időnként több a felhő. Csapadék nem várható. Az északi, északkeleti szél nagy területen lesz élénk, a Tiszántúlon helyenként meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 31 fok között valószínű, a délkeleti határnál lesz a legmelegebb. Késő estére 17 és 24 fok közé hűl le a levegő. Ma átmenetileg frontmentes idő várható, holnap ugyanakkor érkezik az újabb front az előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra