Ússzuk meg olcsóbban, ha a nyaralás alatt betegszünk meg!

A nyár a nyaralásé és a pihenésé, ám a programszervezésen túl nem jellemző, hogy az egészségünk biztosítására is ugyanolyan hangsúlyt fektetnénk. Mire kell ügyelni, hogy külföldön is biztosan kapjunk ellátást?

A dátum megvan, a szabadságigényünket elfogadták, az úti cél is világos. Az anyagiak tiszták, legalábbis, hogy mennyit szánunk a kiruccanásra. Mi kell még? Természetesen utasbiztosítás. Ám nem mindegy, milyen.

Az utasbiztosításról

Utasbiztosítás számos helyen köthető, ám érdemes tájékozódni a részletekről. Egyes társaságok például a többieknél kedvezőbb ár/érték arányú tengerentúli szerződéseket kínálnak, mások az extrém sportok biztosításában kínálnak kedvezőbb feltételeket. Az utasbiztosítások ára töredéke a nyaralás költségének, ezért is tartják érthetetlennek a szakértők, hogy sokan miért ezen próbálnak spórolni.

Az utasbiztosítás ugyanis az utazás alatti kellemetlenségek (váratlan betegség, baleset vagy útipoggyászban esett kár) ellen nyújt védelmet, azaz annak érdekében, hogy megkíméljük magunkat a nagyobb és váratlan anyagi kiadásoktól, érdemes a biztosítási kötvénnyel a zsebünkben útra kelnünk. A biztosítások kiválasztása persze "egészségmegőrző" hatású: egyrészt egy jól megválasztott kötvény tudata is megnyugtató, másrészt a tényleges baj esetén az ellátásunk is garantált, hazaérkezvén sem érnek meglepetések.

Sokszor a bankkártyákhoz is kapcsolódik különböző utas- és balesetbiztosítás, ám ezek általában alacsonyabb szolgáltatási limiteket tartalmaznak, és csak egy utasra, a kártyabirtokosra terjednek ki. Némelyik biztosítás esetében csupán utólagos térítés jár, ami azt jelenti, hogy a helyszínen ki kell fizetni az egészségügyi ellátás költségét, és a biztosító akár hetekkel vagy hónapokkal később utalja majd vissza a pénzt számunkra. Ezért érdemes a részletekről és a költségekről utazás előtt érdeklődni!

Sokan nem tudják, hogy egyes lakásbiztosítások tartalmaznak olyan szolgáltatást is, hogy ha belföldre megyünk nyaralni, és a nyaralás ideje alatt a szállodai szobánkba betörő téved , akkor a rendőrségi jegyzőkönyv alapján a biztosító kockázatviselése erre is kiterjed, hiszen az ingóságunk a nyaralás alatt is a miénk.

Hogyan válasszunk?

Az EU területén érvényes Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltásával bizonyos sürgősségi egészségügyi szolgáltatásokat ingyen vehetünk igénybe. A részletekről az tájékozódhatunk. Jó, ha az ajánlatok összehasonlítása alapján választunk. A kínálat az alacsony kártérítési limiteket és kevés szolgáltatást tartalmazó, de kedvező árú szerződésektől a minden igényt kielégítő, magasabb díjú szerződésekig széles skálán helyezkedik el. Az utasbiztosítás megkötése előtt gondoljuk végig, hová és milyen céllal utazunk, mivel az utazással járó kockázat és a biztosítás díja is ettől függ.

Utasbiztosítást számos helyen köthetünk: utazási irodákban, biztosítók és biztosítási szolgáltatást is értékesítő bankok fiókjaiban, illetve az interneten keresztül is. Ez utóbbi fórumon tudjuk a különböző ajánlatokat a legkönnyebben és a leggyorsabban összehasonlítani, és a számunkra legkedvezőbbet kiválasztani.

A biztosítási kötvényt (vagy az ahhoz kapcsolódó, a biztosítás érvényességéről szóló igazolást) az utazásra feltétlenül vigyük magunkkal, és ha az utazás alatt baleset, betegség ér minket, vagy poggyászunkban kár keletkezik, haladéktalanul hívjuk fel a biztosítót! Ha a bejelentést elmulasztjuk, a biztosító csak korlátozott mértékben téríti meg kárunkat!

A legtöbb utasbiztosításhoz 24 órás asszisztencia szolgáltatás is tartozik, ahol magyar nyelven kaphatunk segítséget a további teendőkről. Saját megnyugtatásunkra indulás előtt a megadott telefonszámokat hívjuk fel még helyi tarifával, stressz nélkül, hogy valóban működnek-e! Itt tudjuk ellenőrizni azt is, hogy valóban érvényes-e az utasbiztosításunk.

Tartsa fejben! A kárbejelentéshez a következő dokumentumok szükségesek: biztosítási kötvény, orvosi igazolások, jegyzőkönyv balesetbiztosítási káresemény esetén, eredeti számlák, eredeti gyógyszervásárlási számlák, eredeti rendőrségi jegyzőkönyv, haláleset esetén halotti anyakönyvi kivonat.

Az athéni panzióban fekve betegen...

A baleset vagy betegség következtében szükségessé váló kórházi kezelés esetén felmerült költségeket a biztosító általában közvetlenül rendezi a kórházzal. A kórház/orvos számára az asszisztencia szolgálat garanciavállalási nyilatkozatot küld, amelyben vállalja, hogy a költségeket közvetlenül kifizeti, így a biztosítottat a helyszínen nem terheli költség. A felmerült egyéb költségeket (pl. gyógyszerköltség) a helyszínen az utas fizeti, és utólag, számla ellenében a biztosító visszatéríti. Ne feledjük, ha elmulasztjuk az azonnali bejelentést, úgy a biztosító a költségeket számla ellenében, és csak korlátozott mértékben téríti meg! Ez extra kiadást jelent, ami nagy mértékben megterheli pénztárcánkat.

Következő júniusi cikkünkben további tanácsokat adunk annak érdekében, hogy semmilyen váratlan anyagi kiadás ne keserítse meg a nyaralást!

További cikkek a témában:

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: