Maláriáról utazóknak

A malária - más néven váltóláz - a világon a legelterjedtebb fertőző betegség. Utazóknak érdemes alaposan megismerni!

Fertőzésveszély

Évről évre egyre többen utaznak egzotikus országokba. Főként a karácsonyi ünnepek után és a hideg januári, februári hónapokban kelnek útra, felmelegedni távoli országokba. Tisztában kell lenni azzal, hogy ezekben a térségekben az európainál jóval nagyobb a fertőzésveszély (például hepatitis, tífusz, malária). Ezért célszerű minimum 3 héttel az utazás előtt háziorvost vagy oltóközpontot felkeresni és a szükséges védőoltások beadását, malária elleni gyógyszer felírását kérni. A malária megelőzésére még az indulás előtt egy-két nappal is van lehetőség, a védőoltások esetében a védelem kialakulásához több idő kell (minimum 7-28 nap).

A legelterjedtebb fertőző betegség

A malária - más néven váltóláz - a világon a legelterjedtebb fertőző betegség, Ázsia, Afrika, Közép- és Dél-Amerika, Óceánia és a Karib-térség bizonyos területein elterjedt (több mint 100 országban előfordul). Világszerte évente több mint egymillió ember halálát okozza. Évente utazók milliói keresik fel ezeket a területeket, kisebb-nagyobb mértékben kitéve magukat a malária veszélyének. A megelőzésnek számtalan lehetőség van. Először is tájékozódni kell a kockázatról, némi ismeretet kell szerezni a betegségről, annak tüneteiről, terjedési módjáról és tanácsot kell kérni a szakembertől a gyógyszeres megelőzés lehetőségeiről. A körültekintő óvintézkedések ellenére is akár egy évvel az utazás után is kialakulhat a betegség. Ezt azért nem szabad elfelejteni, mert Magyarországon nincs malária és a lázas tünetek esetleg influenzára terelik a gyanút, hacsak az utazó nem hívja fel orvosa figyelmét arra, hogy járt előzőleg maláriás területen!

Malária, azaz váltóláz

A maláriát egysejtű parazita (plazmódium) okozza. Négy különböző típusa van a (P. malariae, P. falciparum, P. vivax és a P. ovale), melyek különböző súlyosságú betegséget okoznak. A maláriás megbetegedések nagy részéért a Plasmodium falciparum felelős. A falciparum maláriát rosszindulatú maláriának is nevezik, mert késedelmes kezelés mellett magas a halálozása. Ezeket az egysejtűeket szúnyogok (anophelesek) terjesztik. Vérszívás közben viszik át a beteg emberről az egészségesre. Ritkán fertőzött vér is közvetítheti, ha maláriás embertől származik. A plazmódium az emberben és a szúnyogban is szaporodik. A malária megelőzésére vagy gyógyítására szedett gyógyszerek az egysejtű szaporodását állítják meg. A betegség lappangási ideje legalább hét nap, de akár egy év is lehet. Hidegrázással, hasi panasszal, hasmenéssel, köhögéssel, izomlázzal kezdődhet. Jellegzetes a visszatérő magas láz, melyet erős verítékezés követ. Szabályosan, (ciklikusan) 48 - 72 óránként ismétlődő rohamokban egymást váltják a láztalan és lázas időszakok, innen kapta népies nevét: váltóláz. A parazita a májban és a vörösvértestekben szaporodik. A vörösvértestek szétesnek, ez okozza a lázat, a súlyos vérszegénységet és a szervek, főleg a vese és az idegrendszer károsodását. A vörösvérsejtek szétesése következtében a vizelet sötét színű lehet.

Óvakodjon a szúnyogtól!

A malária főleg meleg égövi országokban fordul elő, ott, ahol a páratartalom magas, a szúnyogok megélhetési és szaporodási feltételei jók és sok a fertőzött ember. Tehát három tényezőnek kell együtt lenni, hogy a veszély valós legyen. A malária elterjedtségét térképek mutatják, de ezek általában a terület határait mutatják, a részletekről máshonnan kell információt nyerni...

Az esőerdők vidéke, a nagy folyók gyűjtőterületei, a tavak környéke az Egyenlítőhöz közeledve egyre kockázatosabbak, míg a "kultúr-programok" - városnézés - általában veszélytelenek. A malária kórokozóinak elterjedtségét és a gyógyszerérzékenységet folyamatosan figyelik a járványügyi szakemberek, ennek megfelelően változhat az ajánlott megelőző vagy terápiás gyógyszerelés. A malária biztos megelőzése a fertőzött szúnyog csípésének kerülése. Ha valaki erre azt mondaná, hogy "otthon kell maradni a kényelmes karosszékben és a tévén nézni a természeti filmeket", nem biztos, hogy igaza van, hiszen így lemarad a csodálatos személyes élményről.

A megelőzés módja lehet a rendszeres rovarriasztás és a gyógyszerszedés is, jó esetben egyszerre mindkettő. A maláriát terjesztő szúnyog különösen napnyugtától napkeltéig aktív, ekkor kell fokozottan óvni magunkat. Legmegfelelőbb a jól szellőző, hosszú ujjú felsőrész és a bokákat is fedő ruházat. A szabadon lévő testrészeket rovarriasztóval (szúnyogriasztóval) - a használati utasításnak megfelelő rendszerességgel - kell védeni, erre több készítmény is forgalomban van. Éjszaka, a pihenőhelyet rovarriasztóval impregnált hálóval kell védeni. A légkondicionált szobákat nem kedveli a szúnyog.

A megelőzés módját az úti cél szabja meg

A kórokozók elterjedése és gyógyszerérzékenysége szerint a WHO a világot A, B és C zónákra osztotta fel, ez alapján tesz javaslatot az orvos a malária ellenes szerek kiválasztására. Közép-Amerika, az Arab-félsziget, Törökország DNy-i része, É-Pakisztán, Kína középső területe, és Észak-Afrika az "A" zónába tartozik. Itt a kevésbé súlyos betegséget okozó és gyógyszerekre jól reagáló malária kórokozó van jelen.

A "B" zónába Namíbia, Etiópia, Szudán, Venezuela, Kolumbia, Equador, Sri Lanka, India, Fülöp-szigetek, Pakisztán, Afganisztán tartozik, ahol már ellenállóbb paraziták terjedtek el, vagy vegyesen többféle található. Nyugat-, Kelet-Afrika, az Amazonas vízgyűjtő területe, Ázsia egyes országai kevés gyógyszerre érzékeny maláriától szenvednek, a "C" zónába tartoznak. A malária megelőzhető megfelelő gyógyszer szedésével. Az utazók malária elleni felkészítése szakember feladata. Egyes készítmények ellen vannak ellenjavallatok, más-más a használati módjuk és a mellékhatásuk. Gyakorlott utazónak saját tapasztalatai lehetnek a készítményekkel, szedésének gyakorlatával és mellékhatásával. Mint minden gyógyszerre, erre is érvényes, hogy ha nem megfelelő adagban és ideig szedik, a kórokozók ellenállóképessége nő és még nehezebb ellene küzdeni. A gyógyszer rendszertelen szedése vagy elhagyása a malária veszélyét növeli.

Hogyan szedjük?

A legtöbb malária elleni készítményt 1- 2 héttel a veszélyes területre érkezés előtt kell elkezdeni szedni, és csak négy héttel annak elhagyása után lehet abbahagyni. Van olyan szer, amit járványos területre történő megérkezés előtt egy nappal kell csak elkezdeni alkalmazni (így a last minute utazók is gondoskodhatnak a megfelelő védekezésről), és a járványos terület elhagyása után csak 7 napig kell szedni. Vannak olyan készítmények, melyeket hetente, van, amit naponta kell bevenni. Ellenjavallat esetén ma már Magyarországon is elérhető egy készítmény, amit eddig külföldről kellett behozni.

A megelőzésről, a tabletták mellékhatásairól és az ellenjavallatokról orvos ad tájékoztatást, személyes beszélgetés alapján. A maláriaellenes készítményeket a háziorvossal vagy az oltóközpontokban lehet felíratni, vényre lehet kiváltani a gyógyszertárakban. Tanácsos két héttel az indulás előtt kikérni a szakember véleményét a malária megelőzés lehetőségeiről! Ne felejtsünk el más fertőző betegségek megelőzésére is felkészülni, szükség esetén védőoltással védekezni. A legtöbb területen, ahol a malária elterjedt, a hepatitis A és B fertőzések is előfordulnak, melyek védőoltással szintén hatékonyan megelőzhetőek. A szakembernél kérdezzünk rá a tífusz, gennyes agyhártyagyulladás, sárgaláz és más fertőző betegségek előfordulására és a megelőzésük módjára, szükség esetén gondoskodjunk a megfelelő védekezésről védőoltás felvételével.

Forrás: Dr. Jelenik Zsuzsanna főorvos, Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Oltóközpont

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső