YouTube-ozzon, ha szédül!

A legnagyobb közösségi videomegosztó portálra feltöltött videók segíthetnek a vertigo (forgó jellegű szédülés) egyik leggyakoribb kiváltó okának megszüntetésében.

A vertigóban szenvedő beteg a környezetének mozgását és forgását érzékeli, annak ellenére, hogy ő maga egy helyben tartózkodik. A mostani kutatás során a tudósok a benignus paroxizmális pozicionális vertigót (jóindulatú helyzeti szédülés) vizsgálták meg, ami a belső fül betegsége és a szédülés egyik leggyakoribb kiváltó oka. Gyakran kezeletlenül marad, annak ellenére, hogy könnyen enyhíthető az Epley manőver elnevezésű technikával.

Mikor alakul ki?

A rohamszerűen jelentkező jóindulatú helyzeti szédülés (benignus paroxizmális pozicionális vertigo, BPPV) akkor alakul ki, ha a szabadon lévő kalciumszemcsék a belső fül érzékelő csatornáiba jutnak. A manőver a gravitáció segítségével mozdítja ki a szemcséket a helyükről, a fül belső kamráiba juttatva őket, ahol már nem okoznak tüneteket.

Mit tehetünk?

Amerikai kutatók rájöttek, hogy a YouTube-on elérhető az Epley manőver mindenre kiterjedő bemutatása. "Az Amerikai Neurológiai Akadémia videóját még 2008-ban készítették az Epley manőver helyes alkalmazásához irányelveket kidolgozó szakértők" - nyilatkozta dr. Kevin Kerber, a Michigan Egyetem Egészségtudományi Karának munkatársa. "A hozzászólásokból kiderült, hogy sok esetben a kezelőorvos ajánlotta a BPPV betegeknek az Epley alkalmazását a YouTube-on keresztül."

"Az Epley manőver segítségével hatékonyan lehet kezelni a BPPV tüneteit és a videók segíthetnek a betegeknek felfedezni ezt a rendkívül egyszerű módszert" - tette hozzá dr. Ronald Kanner neurológus. "Ugyanakkor mindenképp pontos és szakértői diagnózis szükséges a kezelés megkezdése előtt, hiszen a szédülés sokkal súlyosabb betegségek tünete is lehet, amelyeket ki kell zárni."

A témáról részletesebben a Neurology című szaklap júliusi számában olvashatnak az érdeklődők.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17 °C
Minimum: +4 °C

A pára, ködfoltok feloszlása után napközben alapvetően napos időre számíthatunk a délnyugat felől növekvő fátyolfelhőzet és a kevés gomolyfelhő mellett. Ugyan a legtöbb helyen nem várható csapadék, egy-egy zápor kialakulása nem kizárt. A déli, délkeleti szelet csak néhol kísérik élénk lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 19 fok között valószínű. Késő estére többnyire 4 és 12 fok közé hűl le a levegő. Se fronthatás, se eső nem ronthatja el a vasárnapot.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra