YouTube-ozzon, ha szédül!

A legnagyobb közösségi videomegosztó portálra feltöltött videók segíthetnek a vertigo (forgó jellegű szédülés) egyik leggyakoribb kiváltó okának megszüntetésében.

A vertigóban szenvedő beteg a környezetének mozgását és forgását érzékeli, annak ellenére, hogy ő maga egy helyben tartózkodik. A mostani kutatás során a tudósok a benignus paroxizmális pozicionális vertigót (jóindulatú helyzeti szédülés) vizsgálták meg, ami a belső fül betegsége és a szédülés egyik leggyakoribb kiváltó oka. Gyakran kezeletlenül marad, annak ellenére, hogy könnyen enyhíthető az Epley manőver elnevezésű technikával.

Mikor alakul ki?

A rohamszerűen jelentkező jóindulatú helyzeti szédülés (benignus paroxizmális pozicionális vertigo, BPPV) akkor alakul ki, ha a szabadon lévő kalciumszemcsék a belső fül érzékelő csatornáiba jutnak. A manőver a gravitáció segítségével mozdítja ki a szemcséket a helyükről, a fül belső kamráiba juttatva őket, ahol már nem okoznak tüneteket.

Mit tehetünk?

Amerikai kutatók rájöttek, hogy a YouTube-on elérhető az Epley manőver mindenre kiterjedő bemutatása. "Az Amerikai Neurológiai Akadémia videóját még 2008-ban készítették az Epley manőver helyes alkalmazásához irányelveket kidolgozó szakértők" - nyilatkozta dr. Kevin Kerber, a Michigan Egyetem Egészségtudományi Karának munkatársa. "A hozzászólásokból kiderült, hogy sok esetben a kezelőorvos ajánlotta a BPPV betegeknek az Epley alkalmazását a YouTube-on keresztül."

"Az Epley manőver segítségével hatékonyan lehet kezelni a BPPV tüneteit és a videók segíthetnek a betegeknek felfedezni ezt a rendkívül egyszerű módszert" - tette hozzá dr. Ronald Kanner neurológus. "Ugyanakkor mindenképp pontos és szakértői diagnózis szükséges a kezelés megkezdése előtt, hiszen a szédülés sokkal súlyosabb betegségek tünete is lehet, amelyeket ki kell zárni."

A témáról részletesebben a Neurology című szaklap júliusi számában olvashatnak az érdeklődők.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +5, +11 °C
Minimum: -5, +3 °C

A közepesen vagy erősen felhős időben többfelé vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Erős lesz a nyugatias szél, 5, 11 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán eleinte gyenge melegfronti hatás lesz tapasztalható, a fokozottan érzékenyeknek nehezebb éjszakájuk lehet, emellett fokozódhatna a gyulladásos tünetek is. Napközben a szeles, változékony időben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a fejfájás és a migrén szintén gyakorivá válhat. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: