Vizeletvizsgálattal megelőzhető a szívinfarktus?

A glomerulus filtrációs ráta (GFR, a vesetestecskéken átszűrt folyadák aránya) csökkenése és az albumin nevű fehérje vizelése kockázati tényezőnek számít a szív- és érrendszeri halálozás tekintetében, írja az American Journal of Epidemiology májusban.

"Ezek az eredmények felhívják a figyelmet, hogy a csökkent vesefunkció (alacsony GFR), illetve az albuminvizelés (a vér egyik legfontosabb fehérjéjének a vizeletbe kerülése) egymástól függetlenül is fontos jelek, melyekre a klinikusoknak oda kell figyelniük" - nyilatkozta a kutatás vezetője, Dr. Brad C. Astor. Mindkét paraméter a kardiovaszkuláris (szív- és érrendszeri) betegségek független rizikófaktorának számít, tette hozzá a szakember.

Munkatársaival együtt Dr. Astor 13 éven át több mint 14.500 felnőtt utánkövetését végezte a baltimorei Johns Hopkins Egyetemen, a Harmadik Nemzeti Egészség és Tápláltság Felmérés keretében. A CRP (C reaktív fehérje) és a többi rizikótényező mellett a GFR alacsony szintje és az albuminvizelés egyaránt növelte a szív és érrendszeri, valamint a bármilyen okú halálozást.

Egy normális GFR-rel (90 ml/perc/1,73 m2) rendelkező beteghez képest a 60 ml alatti érték megduplázza a kardiovaszkuláris halálozás kockázatát. Ha a GFR-t és az albuminvizelést együtt vizsgálták, 10 milliliternyi GFR-csökkenés 29 százalékos kockázatemelkedést jelentett a szív- és érrendszeri halálozás szempontjából. Az albuminvizelés megkétszereződése hatszázalékos emelkedést eredményezett.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: