Van miért aggódni

A Dél-Kalifornia Egyetem kutatói nemrég megállapították, hogy a hosszú ideig fennálló szorongás akár 30-40 százalékkal is emelheti a szívinfarktus kialakulásának esélyét.

Régóta ismert, hogy az úgynevezett A-típusú személyiséggel rendelkezők, különösen, ha az egy igen agresszív jellemmel társul, magas kockázattal bírnak az infarktus kialakulására. Dr. Biing-Jiun Shen munkatársaival azonban megállapította, hogy a sokat szorongó szomszédok is aggódhatnak az infarktus miatt.

A szorongás szívinfarktus kockázatát fokozó tulajdonsága túlmutat a depresszió, harag, ellenségesség, A-típusú személyiség hatásain. "Az előbbi faktorok mind fontosak az infarktus kialakulási esélyének latolgatásakor, azonban a szorongás teljesen más. Idősek, akik hosszú ideig szorongtak, még akkor is emelkedett kockázatot mutatnak az infarktus kialakulására, ha az egyéb kockázatfokozó hatásokat nem vesszük figyelembe" - mondta Dr. Shen.

A legtöbben úgy gondolják, hogy a szorongás az intenzív félelemmel azonos, azonban négy különböző fajtáját lehet elkülöníteni. Az első a pszychasthenia, melyet a túlzott aggódás és az emiatt kialakuló irracionális feltételezések jellemzik. A második a szociális befelé fordultság, amikor a társas helyzetekben is a bizonytalanságot, fenyegetettséget érezzük. A harmadik a kóros félelemérzet kialakulása különböző állatokkal, helyzetekkel vagy tárgyakkal szemben. A negyedik az általánosult szorongás, mely akkor alakul ki, ha a stresszes helyzetekben mindentől függetlenül szellemileg és fizikailag is feszültté válunk.

A kutatók a természetes öregedési folyamatot felmérő kutatómunka eredményeit vizsgálták, mely azokat az élettani változásokat kívánta feltárni, melyek az idősödés természetes velejárói. A vizsgálatban résztvevő 735 fő mindegyike jó fizikai erőnlétben volt a vizsgálat kezdetén és mindenki kitöltött egy pszichológiai tesztet is.

"Az adatok elemzése során megfigyeltük, hogy azok, akik a szorongás valamelyik fajtájában és a négy kombinációjából létrehozott skálán magas pontszámot értek el, átlagosan 30-40 százalékkal nagyobb eséllyel kaptak szívinfarktust, mint azok, akik alacsony pontszámokat kaptak. Azok, akik kirívóan magas pontokat kaptak a pszichológiai vizsgálat ezen részén, még magasabb rizikóval bírtak. A jó hír azonban a szorongással kapcsolatban az, hogy már könnyen kezelhető, így az, hogy a szorongás még infarktust is okozhat, újabb motiváció lehet a kezelés mielőbbi elkezdésére" - magyarázta a kutató.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció