Ropogós méreg

A hosszú sütés alatt rákkeltő anyagok keletkeznek, minél ropogósabb tehát egy étel, annál egészségtelenebb.

Kiderült, hogy akik imádnak jól átsütött ételeket fogyasztani, azoknál a bélrák, a vastagbélrák és a gyomorrák rizikója 3,5-szöröse azokhoz képest, akik a húst főve szeretik. A nőknél a mellrák rizikója 4-szer magasabb azoknál, akik a nagyon átsütött húst szeretik. A leginkább rákkeltő anyagok grillezéskor szabadulnak fel, valamivel kevesebb pedig a serpenyőben sütéskor. A legkevesebb káros anyag nyílt lángon sütéskor keletkezik.

Az Európai Unió szakértői jó ideje hangsúlyozzák, hogy a krumplit nem szabad aranybarnára sütni, csak aranysárgára. A kenyeret sem kell túlsütni, illetve túlpirítani.

Magas hőfok hatására a húsban lévő természetes anyagok (aminosavak, cukor) átalakulnak rákkeltővé. A burgonyában más jellegű rákkeltő anyagok keletkeznek. A szénhidrátokból hő hatására kiválik egy anyag, amely onkológiai megbetegedéseket provokál, károsítja az idegrendszert, és impotenciát okozhat. Még egyszerű főzéskor is szabadulhatnak fel káros anyagok, amelyek elváltozásokat tudnak okozni a génekben, és végül rákhoz vezethetnek. Ámbár itt a káros dózisok jóval alacsonyabbak, mint a sütéskor, viszont itt is ajánlatos elkerülni a hús és hal túlfőzését. Persze egy adag ropogósra sütött hús nem okoz rákot. Tudósok szerint, heti egy sült hús elfogyasztása nagyon kevéssé rákkeltő hatású. Heti több mint 4 alkalommal fogyasztott sült már növeli a megbetegedés rizikóját, főleg azért, mert az elfogyasztott káros anyagok lerakódnak a szervezetben és erősítik más rákkeltők hatását.

Viszont minden méregnek van ellenszere. "A rákkeltő anyagok hatását csökkenti a zöld és fekete tea, a fokhagyma, a karotint tartalmazó növények (sárgarépa, őszibarack), valamint az E vitamin (növényi olajok, tengeri hal, zöld színű zöldségek), még a sör is, napi 2-5 deci" - mondja Andrej Durnet professzor, a RASZHN fogyasztóvédelmi tudományos tanács helyettesvezetője. A sörben lévő maláta védi a szervezetet, a legjobb az alkoholmentes barna sör, de nagyon hasznos a cékla, illetve a fokhagyma fogyasztása is.

Ezzel a tanáccsal persze óvatosan kell bánni. Ha naponta elfogyasztunk egy fej fokhagymát, harcolva a rákkeltők ellen, esélyünk van arra, hogy gyomorhurutot vagy gyomorfekélyt szerezzünk, a sört szeretőknek pedig az alkoholfüggőséggel kell szembenézni.

Forrás:
www.aif.ru

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció