Rémálom a vacsorától?

A szörnyeket és mániákus gyilkosokat felvonultató álmokkal telt nyugtalan éjszaka után joggal töprengünk el azon, vajon mi okozhatta ezeket az élénk, rémisztő álmokat. Talán az a nagy tányér fűszeres vacsora a thai étteremben vagy a töltött káposzta?

Valójában vannak bizonyítékok arra, hogy ha közvetlenül lefekvés előtt fűszeres ételeket fogyasztunk, az okozhat nyugtalanító álmokat . Sőt, bármi, amit röviddel a lefekvés előtt eszünk serkenti az intenzívebb álmodást, mivel a késői nassolás fokozza a szervezet anyagcseréjét és hőmérsékletét - magyarázza Dr. Charles Bae, a Cleveland Klinika alvászavar kutatóintézetének szakértője. A fokozott anyagcsere és testhőmérséklet pedig nagyobb agyi aktivitáshoz vezet, ami fokozott tevékenységet vált ki a gyors szemmozgásos (REM) alvásszakaszban.

Az emberek körülbelül 90 percenként tapasztalnak REM szakaszokat alvás közben. A REM fázisban, amikor a legtöbbet álmodunk, a test izomtónusa ellazul, az agy olyan aktívvá válik, mint ébrenlétkor, és a szemeink remegnek a szemhéjunk alatt. Rémálmok csak a REM szakaszban jelentkeznek, és bár a rémálmok nem mások, mint negatív érzelmekkel teli álmok, abban térnek el a többi álomtól, hogy felkeltik az alvót.

Akkor hogyan vezethetnek a fűszeres ételek a szörnyes álmokhoz? Lisa Medalie, a Chicagói Egyetemi Kórház pszichiátere szerint amikor a szervezetünk keményen dolgozik azon, hogy megeméssze a nehéz vagy fűszeres ételeket, ez akadályozza az alvás folyamatosságát. A szakértő minden betegének azt szokta javasolni, hogy két-három órával lefekvés előtt már kerüljék a megterhelő vagy fűszeres ételeket.

A Montreali Egyetem kutatója, Tore Nielsen, aki szintén végzett már kutatásokat a nehéz ételek és a rémálmok kapcsolatáról, úgy véli, hogy a fűszeres és zsíros ételek legalább is időnként okozhatnak bizarr álmokat. Ennek az lehet az oka, hogy egyesek érzékenyek bizonyos ételek kémiai összetételére.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

A záporok, zivatarok számossága éjszaka csökken, de teljesen nem szűnik meg a csapadék. Átmenetileg a felhőzet is nagyobb területen szakadozik, majd hajnalra többfelé képződik réteges felhőzet, illetve párássá válhat a levegő, foltokban köd is képződhet. A légmozgás többnyire gyenge marad, de zivatar környezetében előfordulhat szélerősödés. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 13 és 17 fok között alakul, de néhol egy-két fokkal hűvösebb lehet az idő. Kettős fronthatás nehezítheti meg a frontérzékenyek napját.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra