Poratkával az asztma ellen?

A poratkákban található egyik fehérjéből készült tabletta forradalmasíthatja az asztma kezelését.

A nyelv alatt olvadó pirula úgy állítja át az immunrendszert, hogy ne adjon túlzott reakciót, amikor az atkák ürülékével találkozik. Az előzetes kísérletek azt mutatták, hogy a tablettát naponta szedő alanyok jelentős mértékben csökkenthették az asztma kontrollálására szolgáló inhalációs szteroid alkalmazását.

A zihálás és asztmarohamok első számú kiváltó oka a poratka. Ezek az apró, alig fél milliméter hosszúságú, fehéres színű rovarok a sötét, nyirkos helyeket és a 25 Celsius fokot kedvelik a legjobban. Ürülékükben olyan fehérjék találhatók, amelyek az ezekre allergiás emberekben belégzéskor vagy érintkezéskor antitestek termelésére serkenti az immunrendszert, ami a hisztamin nagy mennyiségű felszabadulását eredményezi.

Ez a nagy mennyiségű hisztamin vezet aztán a légutak duzzanatához és irritációjához, ami a légzési nehezítettséget és az asztmarohamot kiváltja. A poratkára érzékeny embereknek ezért azt javasolják, hogy tegyenek meg mindent a poratkák mennyiségének minimálisra csökkentése érdekében környezetükben.

Ennél azonban praktikusabb lehet a naponta bevehető tabletta. A dán ALK Abello vállalat által kifejlesztett gyógyszer a poratkák ürülékében található fehérjék kivonatát tartalmazza. Ezt a módszert nevezzük immunterápiának, amely azáltal váltja ki hatását, hogy rendszeresen kiteszi az immunrendszert a fehérjék kis mennyiségének, így arra programozza át az immunrendszert, hogy ne tekintse fenyegetésnek a fehérjét, és ne indítsa be a hisztaminlöketet, ami az asztmás rohamot kiváltja.

A 600 asztmás beteg részvételével végzett kísérletben minden harmadik tablettát szedő alany teljesen abbahagyhatta az inhalációs szteroid szedését.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció