Ne riogassa fölöslegesen az immunrendszerét!

Egy új tanulmány kimutatta, hogy immunrendszerünk egy része a személyes konfliktusok során beindul. A felfedezés újabb magyarázattal szolgál arra, miért tesz rosszat szervezetünknek a stressz.

Az nem egyértelmű, hogyan betegít meg a stressz szóban forgó hatása, de az immunrendszer aktivált részei, amelyek gyulladást váltanak ki a szervezetben, összefüggésbe hozhatók az olyan betegségek kialakulásával, mint a cukorbetegség és a rák.

"Az eredmény azt mutatja, hogy az élet apró-cseprő ügyei változásokat jeleznek előre szervezetünk alapvető biológiájában, oly módon, ami felhalmozódóan káros hatást gyakorolhat az egészségünkre" - állítja a tanulmány társszerzője, Shelley Taylor, a Kalifornia Egyetem pszichológia professzora. - "Ez számomra azt sugallja, hogy az embereknek érdemes befektetniük szociálisan támogató kapcsolatokba, és nem szabadna olyan kapcsolatokat fenntartaniuk, amelyek rendszeres konfliktusokat eredményeznek."

A kutatók azt vizsgálták, hogy a személyes konfliktusok és a versenysportok kiváltják-e a citokin molekulák felszabadulását, amelyek összefüggésben állnak a gyulladással.

A kísérletben 122 fiatal felnőtt vett részt, akik nyolc napig naplót vezettek tevékenységeikről, különös hangsúlyt fektetve a másokkal fenntartott pozitív vagy negatív kapcsolatukra. Az alanyok stressz-tesztet is kitöltöttek a laboratóriumban, és nyálmintáikban mérték a gyulladás markereit.

A Proceedings of the National Academy of Sciences e heti számában megjelent kutatás eredményei azt mutatták, hogy a citokin szintje a negatív interakciók, általában viták után megemelkedett. A sportolás, még a versenysport sem járt azonban ilyen hatással.

A kutatók szerint az valószínűleg azért van, mert az emberek többnyire barátságos mérkőzéseket játszanak, nem úgy, mintha kupadöntőn lennének. Az viszont elképzelhető, hogy másfajta versenyzés, például pókerezés esetén, a stressz ugyanígy gyulladást vált ki.

Miért nem jó, ha a stressz a gyulladással összefüggő molekulák felszabadulását váltja ki? Ha nem sebesülünk meg, nincs helyük a szervezetünkben, csak keringenek. Nem jutnak el a sérülés területére, és nem fejtenek ki fertőzés elleni tevékenységet. Az enyhe gyulladás az artériaelzáró plakkok felhalmozódását váltja ki a szervezetben, és az immunrendszer rendellenes működéséhez, például asztmához vezethet.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció