Mit érez egy ember a kivégzése előtt?

A legkülönfélébb érzések kerítik hatalmukba azokat, akik percre pontosan tudják, mikor távoznak az élők sorából.

Az amerikai Death Penalty Information Center (DPIC) adatai alapján 1976-tól, amióta az Egyesült Államok legfelső bírósága visszaállította a halálbüntetést , már több mint 1400 embert végeztek ki, legtöbbjüket a Texas állambeli Allan B. Polunsky fegyházban.

Bár haláluk pontos idejét általában nem ismerik az emberek, ez alól kivételt képez az a több ezer ember, akik a siralomházakban állnak sorba, saját kivégzésüket várva – napjainkban átlagosan 16,5 évet töltve ezzel.

A livingstoni büntetés-végrehajtó intézetben személyes interjú keretében beszéltek arról a halálsor lakói, hogy milyen érzéseik vannak a halállal szembe nézve, hogyan viselik az utolsó heteiket, és miként változott meg nézetük életről és halálról.

A megkérdezettek a legkülönfélébb érzésekről számoltak be. Legtöbbjük szinte megváltásként tekintett saját halálára, akadtak, akik rettenetes lelki és fizikai gyötrelmeken esnek át napról napra, ilyen a remegés, hidegrázás vagy a hőhullámok.

A rabok gyakran fordulnak a hit felé életük utolsó napjaiban

Bár tisztában voltak azzal, hogy halálbüntetésük miatt egyszer kivégzik őket, abban mindegyik egyetértett, hogy rosszabb pontosan ismerni az idejét, és minden percben tudni, hogy közeleg. Nem csoda, hogy nagy részük a napok visszaszámlálásával egyre inkább a hit felé fordul, azon gondolkodva, hogy van-e élet a halál után . Sokan úgy remélik, hogy valóban van „valami”, bár igazán nem tudták megfogalmazni, mire gondolnak, de aki tisztában volt tettével, szinte biztos volt abban, hogy ha létezik is mennyország, oda nem kerülhet. Arra a kérdésre, hogy mi volt életük értelme, szintén sokféle válasz érkezett, volt, aki a gyerekeire volt büszke, azt remélve, hogy intő példa lesz számukra halála.

A siralomházban a körülmények igen komorak, a rabok magánzárkában töltik napjaikat, mialatt félelemmel és komoly pszichés problémákkal küzdenek. Mivel az utolsó 35 napban minden jogukat és lehetőségeiket megvonják, a beszámolók szerint pszichikailag teljesen leépülnek, mire eljutnak az utolsó vacsoráig és a méreginjekcióig, mely ma már a leggyakoribb kivégzési forma Amerikában. Ilyenkor három befecskendezést kapnak: az első egy thiopental nevű érzéstelenítő szer, a második a pancuronium, ami izombénulást okoz és leállítja a légzést, majd kálium-klorid következik, ami azonnal megállítja a szívet.

A DPIC szerint a halálbüntetést heves társadalmi viták kísérik, emiatt a foglyok egyre több időt töltenek a siralomházakban. Annak ellenére, hogy nem végzik ki őket, évről-évre többen halnak meg, szívinfarktus , agyvérzés és rák a leggyakoribb természetes halálok.

Forrás: CBS News

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +11 °C
Minimum: -4, +5 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megélénkül, megerősödik a délies szél, 2, 11 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken erős kettősfronti hatás érvényesül. A szívbetegek állapota romolhat, emellett keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, a tompuló reflexek miatt a balesetveszély is fokozódik. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: