Megtalálták az ijesztő gyermekbetegség okát?

Az Utahi Egyetem kutatói szerint a visszatérő kruppban szenvedő gyermekek nagy valószínűséggel küzdenek a gyomorsav által kiváltott refluxbetegséggel.

A kruppot, amelynek ismertetőjegye az ugató jellegű köhögés és gyakran jár zihálással és nehézlégzéssel, valószínűleg vírus okozza, de felső légúti problémák is kiválthatják. A reflux során a gyomorból a nyelőcsőbe visszafolyó gyomorsav gyulladást okoz a gégében, mely szűkíti a légutakat. "Ez már önmagában, vírusfertőzés nélkül további duzzanatot képes okozni" - mondta el Dr. Harlan R. Muntz, gyermek fül-orr-gégész professzor, aki szerint a refluxos gyerekek felismerése és kezelése csökkenti a krupp előfordulását és súlyosságát.

A felméréshez Dr. Muntz és munkatársai endoszkópot használtak, ezzel vizsgáltak meg 80, visszatérő kruppban szenvedő gyereket. Az eredmények szerint a gyerekek 33 százalékánál állt fenn felső légúti szűkület, közülük 19-en szenvedtek refluxbetegségben, azonban 14-en javulást mutattak az egy évig tartó refluxkezelést követően. Dr. Muntz szerint ha egy gyermeknek évente három vagy több alkalommal van kruppos rohama, ki kell vizsgálni és kezelni kell az esetleges refluxot.

Dr. Dennis Skolnik, a Toronto Egyetem sürgősségi gyermekgyógyásza és toxikológusa szerint ez csak a kruppos páciensek kis részére igaz, és attól fél, hogy túl sok gyereket fognak feleslegesen endoszkópos vizsgálatnak alávetni, sok pedig asztmásnál is elmarad a diagnózis. Véleménye szerint a visszatérő krupp oka is felső légúti fertőzés, és csak a súlyos és gyakran visszatérő esetekben szükséges az endoszkópia.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: