Mégsem lesz tiltott étel a mogyoró?

Cáfolják, miszerint a korai mogyorófogyasztás kerülése segít megelőzni a későbbi allergiát. Az eredmények nem elégségesek azonban ahhoz, hogy felülírják a jelenlegi irányelveket.

A jelenlegi útmutatók szerint ugyanis a kismamák és a csecsemők számára kerülendő a mogyoró fogyasztása. A kutatók 8600 iskoláskorú zsidó gyermek körében vizsgálták a mogyoróallergia előfordulási gyakoriságát az Egyesült Királyságban, valamint Izraelben. Az eredményeket a 4-24 hónapos kor közt elfogyasztott mogyoró mennyiségével vetették össze. Kiderült, hogy a brit gyerekeknél 1,85 százalék, míg az izraelieknél 0,17 százalék a mogyoróallergia gyakorisága. Azt is megállapították, hogy az izraeli gyerekek 69 százaléka, míg a britek mindössze 10 százaléka evett mogyorót kilenc hónaposan.

"A legnyilvánvalóbb különbség a csecsemők étrendjében a mogyoró bevezetésének időpontja" - hangsúlyozták a közlemény szerzői. Dr. George Du Toit és csapata azonban hangsúlyozta, hogy további kutatások szükségesek, mielőtt változtatnának a jelenlegi irányelveken, melyek a mogyoró kerülését ajánlják a terhesség, illetve szoptatás ideje alatt, valamint csecsemők számára. Az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológia Akadémia elnökhelyettese, dr. Jacqueline A. Pongracic szerint az eredmények optimizmusra adnak okot, ám mielőtt áttérnének az új mogyoróallergia megelőzésre, még randomizált kontrollált vizsgálatokra van szükség - derül ki a The Journal of Allergy and Clinical Immunology novemberi számából.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció