Magyar fejlesztések segítenek időseknek

A mobil- és szenzortechnológiával kapcsolatos innovációk az idősgondozás területét is forradalmasíthatják.

Napjainkra az idősgondozás is a digitális innovációk egyik kulcsfontosságú fejlesztési területévé vált, hiszen számos olyan eszköz készült vagy még készül, amely az idősek életét igyekszik egészségesebbé és így összességében jobbá tenni - írja a hvg.hu a SMART 2018 konferencián elhangzottak alapján.

Ennyit költenek gyógyszerre az idősek - részletekért kattintson !

A konferencián arra is fény derült, hogy a Szegedi Tudományegyetem Kommunikáció- és Médiatudományi tanszéke több kutatásba is belefog ezen a területen. Dragon Zoltán szerint, aki az egyetemen működő Digitális Kultúra és Elméletek Kutatócsoport vezetője a mostani munkájuk az orvostudományt, a technológiát és a társadalomtudományt köti majd össze és végső soron egy új határterületet igyekszik megnyitni.

Digitális innovációk az idősek egészségéért
Digitális innovációk az idősek egészségéért

A kutatás során különböző elméleti kereteket használnak majd fel, ezek egyike a magyarországi tudományos közbeszédben egyelőre kevéssé ismert "age studies". Az alkalmazott kritikai vonulattal egyrészt választ kaphatnak arra, hogy a mobil- és szenzortechnológiai megoldások miként változtathatják meg az időskor önreprezentációját, másrészt, hogy az ebbe a generációba tartozó emberek hogyan látják és láttatják magukat. De a "medical humanities" nevű vonalat is segítségül hívják, amely a páciens és az orvos közti hierarchiát igyekszik csökkenteni: hogy az orvos és az idő páciens ha szakmailag nem is lehet egy szinten, de a diskurzus során mindenképp nagyjából azonos "magasságból" kommunikálhasson.

Dragon Zoltán elmondta, hogy elsősorban magyar eszközöket használnak majd fel a kutatásban: olyanokat, amelyek a pácienst felhasználóvá teszik, így, diszkurzív értelemben ugyan, de egy szintre hozzák az orvossal. A szakember véleménye szerint a kutatás eredményeinek értékelése után globálisabb képet kaphatnak majd arról, hogy melyek azok a technológiák, amelyeket társadalmi szinten is integrálni lehet a különböző generációk számára.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +3 °C
Minimum: -3 °C

Döntően borult lesz az ég. Az egyre erősödő csapadékzóna napközben északkelet felé halad tovább, amiből döntően eső, a főváros térségében és az északkeleti harmadban havazás valószínű. Az Északi-középhegység és a Dunakanyar térségében vastag hótakaró is kialakulhat. A halmazállapot-váltás határa a nap során fokozatosan tolódik észak felé, így egyre több helyen fagyott esőre, ónos esőre, majd esőre válthat a csapadék. Legtovább az északi határnál tarthat ki a havazás. A délies szél estig csak kevés helyen élénkül meg, majd délkeleten már megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában +2 és +7, de a főváros térségében és az északkeleti harmadban csupán -2 és +1 fok között alakul. A frontérzékenyek napját kettős fronthatás nehezítheti meg.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra