Látható, hogyan roncsolja a tüdő apró ereit a koronavírus

Egy új technológia segítségével minden eddiginél részletesebb röntgenképeken tanulmányozhatják a kutatók az emberi szerveket - közölte a University College London.

Azt már eddig is tudtuk, hogy a koronavírus-fertőzés egyik legsúlyosabb lehetséges szövődménye a tüdőgyulladás, ami a betegségből felgyógyulók egy részénél maradandó tüdőkárosodást okozhat. Most egy speciális képalkotó technológia - az úgynevezett hierarchikus fáziskontraszt tomográfia (HiP-CT) - segítségével a valaha készült legvilágosabb röntgenfelvételeken jól látható, hogy a fertőzés milyen pusztítást végezhet a tüdő legapróbb ereiben.

koronavírus-fertőzés tüdőgyulladás
A COVID-19 okoztatüdőgyulladásmég mindig sok fejtörést okoz az orvosoknak és a kutatóknak. Képünk illusztráció. Forrás: Getty Images

A University College London (UCL) és a franciaországi Grenoble-ban működő Európai Szinkrotronsugárzási Központ (ESRF) kutatói nagy energiájú röntgensugarakkal - amelyet az ESRF speciális típusú részecskegyorsítója bocsát ki - minden eddiginél alaposabban meg tudják vizsgálni az emberi szerveket, többek között a koronavírus-által károsított tüdőt is - adta hírül az egyetem oldala.

A HiP-CT áttörést hozhat a képalkotó vizsgálatok terén

Az új technológiának köszönhetően akár sejtszinten is követhetővé válik például a COVID-19 okozta tüdőkárosodás. Összehasonlításképp: míg egy kórházi CT-vizsgálattal a körülbelül 1 milliméter átmérőjű ereket lehet tanulmányozni, addig a HiP-CT-vel már az öt mikron átmérőjű erek is jól láthatók. (Egy mikron egy hajszál átmérőjének az ötvened része.)

Téved, aki azt hiszi, hogy két koronavírus elleni oltással teljes biztonságban van. Az pedig még nagyobbat, aki csak egy oltást vett fel, vagy egyet sem. Az alábbi beszámoló egy olyan betegtől származik, aki megkapta mindkét oltást, mégis covidos tüdőgyulladással esett ágynak. Habár nem került kórházba, nagyon keményen kellett küzdenie a koronavírussal.

Claire Walsh, az UCL mérnöke szerint a lehetőség, hogy az emberi szerveket - amelyeket a jelenleg rendelkezésre álló technológiák és eszközök segítségével rendkívül nehéz részletesen leképezni - ilyen felbontásban vizsgálhassák, forradalmasíthatja az orvosi képalkotást. Hogy 3D-ben, térbeli kontextusban láthatók a szervi struktúrák - akár a sejtek is -, hozzásegítheti a kutatókat és az orvosokat az anatómiai folyamatok még pontosabb megértéséhez. Emellett lehetővé válik a korábban nehezen értelmezhető - CT-vizsgálattal készült - leletek validálása is.

Ahogy arról az UCL oldala is beszámol, a HiP-CT-vel egy nemzetközi kutatócsoportnak azt is sikerült megfigyelnie - amit már korábban sejtettek, de nem volt rá bizonyíték -, hogy a súlyos lefolyású koronavírus-fertőzés hogyan "tereli át" a vért két különálló rendszer: a vért oxigénnel ellátó kapillárisok és a tüdőszövetet tápláló kapillárisok között, befolyásolva a beteg vérébe kerülő oxigén mennyiségét.

A kutatók bizakodóak: reményeik szerint az új technológiával olyan súlyos és sokakat érintő betegségeket is tudnak majd tanulmányozni, mint az Alzheimer-kór vagy a különböző típusú daganatos betegségek.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +19 °C

A száraz, naposabb északnyugati, nyugati és északkeleti tájakat leszámítva általában gomolyfelhős lesz az ég. A délnyugati, déli országrészben nem kizárt zápor, esetleg zivatar. Az északi, északkeleti szél többfelé lesz élénk, a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten, keleten néhol erős. Késő estére 20 és 25 fok közé csökken a hőmérséklet. A hidegfront lassan levonul, de a nyomában megmaradhat még a vérnyomás-ingadozás, fejfájás, gyengeség és erősödhetnek az ízületi panaszok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra