Itt a válasz, mennyi mozgás kell a súlycsökkenéshez

A normál étrenden élő hölgyek esetében a fizikai aktivitás alacsonyabb súlygyarapodással áll kapcsolatban. A napi 60 perces mérsékelt intenzitású testmozgás segít normál testsúly megőrzésében - állapították meg a kutatók.

Ez Egyesült Államokban az utóbbi két évtized alatt drasztikusan nőtt a túlsúlyosak, és nagymértékben elhízottak aránya: három felnőttből egy elhízott. Emiatt inkább az elhízás megelőzésére kell törekedni, semmint arra, hogy a túlsúlyosak lefogyjanak, és megőrizzék sovány alkatukat.

I-Min Lee, a Brigham Női Kórház és a Harvard Egyetem munkatársai azt vizsgálták, miként változik a testtömeg különböző fizikai aktivitás mellett - ehhez 34 079 szokásos étrenden élő hölgyet tanulmányoztak (átlagéletkor 54 év), az 1992-2007 közötti időszakban. A kutatók a vizsgálat kezdetén, illetve 3, 6, 8, 10, 12 és 13 évvel később megkérdezték a hölgyeket testmozgási szokásaikról, és mérték súlyukat. A hölgyeket ezek alapján 3 csoportba osztották: kevesebb, mint 7,5, 7,5-21, illetve 21, vagy több metabolikus ekvivalens óra per hét - mely jól jellemezte a testmozgással töltött heti időtartamot.

A tanulmány során a hölgyek átlagban 2,6 kg-mal gyarapodtak. Azokhoz képest, akik legalább heti 21 metabolikus órát mozogtak, a 7,5-21 óra közöttiek 0,95 kg-mal, a 7,5 óránál kevesebbet mozgók 1,4 kg-mal gyarapodtak - de az eredmény nem volt statisztikailag szignifikáns.

"Fordított volt a kapcsolat a súlygyarapodás és a testmozgási aktivitás között a 25 alatti testtömeg-indexszel (BMI) rendelkező hölgyeknél, de nem volt szignifikáns az összefüggés a 25-29,9-es és a 30 feletti BMI-vel rendelkező csoportban. A tanulmány kezdetekor 25-nél alacsonyabb BMI-vel rendelkező 4540 hölgy sikeresen tartotta súlyát - náluk az átlagos aktivitási idő heti 21,5 metabolikus óra volt - ez napi 60 perc mérsékelten intenzív testmozgásnak felel meg" - írják a kutatók.

"Ezek az adatok felvetik, hogy a 2008-as heti 150 perces ajánlás a krónikus megbetegedések esélyét csökkenti, azonban nem elégséges a testsúly-gyarapodás megelőzéséhez - legalábbis kalória-megszorítás nélkül. Ez a megállapítás csak a normál súlyú hölgyekre igaz, mivel a nehezebb egyéneknél nem sikerült ilyesfajta összefüggést felállítani, ezért esetükben ki kell emelni a kalória-bevitel kontrollálásának fontosságát."

Forrás: Medipress hírszolgálat

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső