Itt a bizonyíték: a hatalom a fejünkbe száll

A meggyőző erő, amivel egyesek képesek másokat befolyásolni, sajátos gondolkodásmódra készteti az embereket. Az észak-amerikaiakban a hatalommal bírás tudata előnnyel jár a személyes céljaik magvalósítása során - derült ki egy kutatásból.

A vizsgálatok során a kutatók úgy próbálták modellezni a résztvevőkben a hatalom érzetét, hogy megkérték őket, idézzenek fel olyan helyzeteket az életükből, amikor befolyással voltak másokra. A felidézett emlékek között akadt olyan, amikor valaki egy visszahúzódó szobatársát rávette, hogy járjon el társaságba, más rábeszélt valakit arra, hogy adománygyűjtés céljából vásároljon valamit, megint másnak egy focicsapat győzelméhez sikerült hozzájárulnia.

A résztvevőknek egy kérdőívet is ki kellett tölteniük, melyből kiderült, hogy az analitikus vagy a holisztikus gondolkodásra hajlamosabbak-e inkább. Az előbbire az jellemző, hogy az illető egy adott dolgot a környezetétől függetlenül értelmez és ír le, az utóbbira pedig az, hogy a dolgot kontextusba helyezve, illetve más tárgyakkal való kapcsolatában értelmezi valaki.

Li-Jun Ji (Queen's Egyetem, Kanada), a tanulmány egyik szerzője számára a vizsgálat eredményeiből az tűnt a legérdekesebbnek, hogy a gondolkodás egy rugalmas folyamat, amit az emberek képesek mindig az adott helyzetükhöz igazítani, miközben ez a képességük természetesen nagyban függ a kulturális hátterüktől is.

A legtöbb ember, amikor olyan helyzetbe kerül, amelyben lehetősége nyílik mások befolyásolására, ezt a lehetőséget elsősorban saját céljainak elérésére próbálja felhasználni. A kutatók megfigyelései alapján az észak-amerikai lakosok számára ezek a célok az önkifejezésüket szolgálják, és függetlenek a szélesebb társadalmi kontextusoktól. A tanulmány a Personality and Social Psychology Bulletin folyóiratban jelent meg.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció