Hogyan gyilkol a hőség?

Hőség nagyon kellemetlen erőpróba annak, aki nincs hozzászokva. És nem csak azért, mert az ember állandóan izzad és fuldoklik tőle. A hőségtől meg is lehet halni!

Franciaországban például pár évvel azelőtt 176 emberéletet követelt a hőség. A többség infarktustól halt meg, sok ember került kórházba agyvérzéssel, mivel a tudósok szerint a nagy hőségben jelentősen nő ennek az esélye.

Szintén sokan meghalnak a hőségben tüdőgyulladástól. Megszoktuk, hogy a tüdőgyulladás általában téli betegség, de érdemes tudni, hogy nyáron sem ritkaság. Ugyanis a nagy hőségben a tüdő teljes kapacitással működik, a tüdőn át intenzíven párolog a víz és zajlik a bomlástermékek cseréje. Épp azért nagy hőségben súlyosbodik a bronchitis és az asztma is. Szintén nagy megterhelésnek van kitéve hőségben a szív- és érrendszer, valamint a kiválasztó szervek.

A bőr

Nyáron a bőr szenved legjobban. A hőségben sok embernek keletkeznek a bőrén gennyes gyulladások, mivel az izzadság- és faggyúmirigyek intenzíven működnek: rajtuk keresztül távozik a fölösleges test folyadék. Vele együtt távozik az ammónia, bomlási anyagok, nitrogén vegyületek. A patogén mikroorganizmusok (streptococcusok, staphilococcusok, kólibacilus és más mikrobák) számár ez tápláló eledel. Épp azért képesek elszaporodni az izzad bőrön, mint az élesztőn. Ezzel magyarázható, hogy nyáron sok kelés, pattanás keletkezik, gyakoriak a bőrbetegségek.

A vese

A nagy hőségben általában van velünk a víz, és iszunk, iszunk ész nélkül. Egyébként az orvosok is tanácsolják hogy minél több folyadékot fogyasztjuk.

Azonban a túlzásba vitt folyadékfogyasztás megterhelheti a vesét! A napi több liter vizet egyszerűen nem győzi kivezetni a szervezetből a vese. Ez nem csak a vesebetegeknek veszélyes, hanem annak is, akinek magas a vérnyomása, szív- és érrendszeri problémái vannak, mivel növekszik a vérkeringési volumen, nő a szervezet vízvesztesége. Ez pedig végső soron a krónikus betegségek súlyosbodásához vezet. Helyesebb a nagy hőségben is igyekezni megtartani a megszokott vízfogyasztást, esetleg csak kissé emelni.

A vérerek

Amik a szó szoros értelemben megbolondulnak a nagy hőségben, azok a vérerek. Egyszerűen nem nem tudják, hogy mit kell tenniük: hol kitágulnak, hol összehúzódnak. Ennek eredményeképpen a szív és az agy vérellátása nem megfelelő, oxigénhiány léphet fel.

Viszont ez már életveszélyes, sokkal veszélyesebb mint a tüdőgyulladás. Így akinek szív- és érrendszeri, valamint az agyi vérkeringési problémái vannak, annak nagyon óvatosnak kell lennie a kánikulában.

Hogyan óvjuk magunkat a hőségtől?

Az orvosok szerint fő és első tanács: ne igyunk több folyadékot megszokottnál, de kevesebbet se, mert az kiszáradáshoz vezet. Ahhoz, hogy megtartsunk a test folyadékegyensúlyát, ajánlatos sót is fogyasztani. A meleg üzemekben dolgozóknak sós víz jár, ezzel kímélik a kiválasztási rendszert a túlterheléstől. Reggel ajánlatos megenni például egy kovászos uborkát, vagy sós kiflit. Alkoholt azonban még a fiatal, egészséges emberek se fogyasszanak hőség idején!

Forrás:
www.aif.ru

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció