Hogyan gyilkol a hőség?

Hőség nagyon kellemetlen erőpróba annak, aki nincs hozzászokva. És nem csak azért, mert az ember állandóan izzad és fuldoklik tőle. A hőségtől meg is lehet halni!

Franciaországban például pár évvel azelőtt 176 emberéletet követelt a hőség. A többség infarktustól halt meg, sok ember került kórházba agyvérzéssel, mivel a tudósok szerint a nagy hőségben jelentősen nő ennek az esélye.

Szintén sokan meghalnak a hőségben tüdőgyulladástól. Megszoktuk, hogy a tüdőgyulladás általában téli betegség, de érdemes tudni, hogy nyáron sem ritkaság. Ugyanis a nagy hőségben a tüdő teljes kapacitással működik, a tüdőn át intenzíven párolog a víz és zajlik a bomlástermékek cseréje. Épp azért nagy hőségben súlyosbodik a bronchitis és az asztma is. Szintén nagy megterhelésnek van kitéve hőségben a szív- és érrendszer, valamint a kiválasztó szervek.

A bőr

Nyáron a bőr szenved legjobban. A hőségben sok embernek keletkeznek a bőrén gennyes gyulladások, mivel az izzadság- és faggyúmirigyek intenzíven működnek: rajtuk keresztül távozik a fölösleges test folyadék. Vele együtt távozik az ammónia, bomlási anyagok, nitrogén vegyületek. A patogén mikroorganizmusok (streptococcusok, staphilococcusok, kólibacilus és más mikrobák) számár ez tápláló eledel. Épp azért képesek elszaporodni az izzad bőrön, mint az élesztőn. Ezzel magyarázható, hogy nyáron sok kelés, pattanás keletkezik, gyakoriak a bőrbetegségek.

A vese

A nagy hőségben általában van velünk a víz, és iszunk, iszunk ész nélkül. Egyébként az orvosok is tanácsolják hogy minél több folyadékot fogyasztjuk.

Azonban a túlzásba vitt folyadékfogyasztás megterhelheti a vesét! A napi több liter vizet egyszerűen nem győzi kivezetni a szervezetből a vese. Ez nem csak a vesebetegeknek veszélyes, hanem annak is, akinek magas a vérnyomása, szív- és érrendszeri problémái vannak, mivel növekszik a vérkeringési volumen, nő a szervezet vízvesztesége. Ez pedig végső soron a krónikus betegségek súlyosbodásához vezet. Helyesebb a nagy hőségben is igyekezni megtartani a megszokott vízfogyasztást, esetleg csak kissé emelni.

A vérerek

Amik a szó szoros értelemben megbolondulnak a nagy hőségben, azok a vérerek. Egyszerűen nem nem tudják, hogy mit kell tenniük: hol kitágulnak, hol összehúzódnak. Ennek eredményeképpen a szív és az agy vérellátása nem megfelelő, oxigénhiány léphet fel.

Viszont ez már életveszélyes, sokkal veszélyesebb mint a tüdőgyulladás. Így akinek szív- és érrendszeri, valamint az agyi vérkeringési problémái vannak, annak nagyon óvatosnak kell lennie a kánikulában.

Hogyan óvjuk magunkat a hőségtől?

Az orvosok szerint fő és első tanács: ne igyunk több folyadékot megszokottnál, de kevesebbet se, mert az kiszáradáshoz vezet. Ahhoz, hogy megtartsunk a test folyadékegyensúlyát, ajánlatos sót is fogyasztani. A meleg üzemekben dolgozóknak sós víz jár, ezzel kímélik a kiválasztási rendszert a túlterheléstől. Reggel ajánlatos megenni például egy kovászos uborkát, vagy sós kiflit. Alkoholt azonban még a fiatal, egészséges emberek se fogyasszanak hőség idején!

Forrás:
www.aif.ru

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: