Feltámasztották egy halott ember szemét

Amerikai kutatóknak a világon először sikerült idegsejteket újraéleszteni.

A Utahi Egyetem tudósai sikeresen élesztették újra fényérzékelő idegsejteket egy olyan donor szemében, aki csak néhány órával korábban halt meg. A retinában lévő idegsejtek reagáltak az erős fényre, a színekre és még a nagyon halvány fényvillanásokra is - olvasható a Nature folyóiratban.

Mindez azért jelentős eredmény, mert idegsejteket eddig még nem sikerült újraéleszteni. A halál után az idegrendszeri szövetek állnak le elsőként az oxigénhiány miatt. Ugyanakkor az emberi szervek egy része több órával a beteg halála után is működőképes marad, így átültetésre alkalmas.

A világon először sikerült idegsejteket újraéleszteni a retinában. Fotó: Getty IMages
A világon először sikerült idegsejteket újraéleszteni a retinában. Fotó: Getty IMages

A szemeket egy speciális szállítóegységbe helyezték, amely fűtőberendezések és szivattyúk hálózatán keresztül mesterséges vért, oxigént és tápanyagot biztosított. A kutatók egy, erre a vizsgálatra tervezett eszközzel stimulálták a donorszemek retináját, és mérték a benne lévő sejtek elektromos aktivitását.

"Képesek voltunk felébreszteni a fotoreceptor sejteket az emberi makulában. Ez a retina azon része, amely a központi látásért, a finom részletekért és a színlátásért felelős"

- mondta Fatima Abbas szemész, a tanulmány vezető szerzője. A kutató szerint a tudományos közösség mostantól új módon tanulmányozhatja az emberi látást. Eredményeik a gyakorlatban is fontos előrelépést jelenthetnek a szervdonor-társaságoknak, szervdonoroknak, szembankoknak is.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)