Felfedezték a szervek növekedésének különlegességét

A University of Sussex tudósai felfedezték, hogy az egyes szervek alkotórészei különbözőképpen növekszenek, ha a test mérete megváltozik.

A Biology Letters folyóiratban megjelent tanulmányból (Differential scaling within an insect compound eye – Egy rovar összetett szemén belüli eltérő méretváltozás), kiderül, hogy a test szerveinek egyes részei képesek lehetnek különböző mértékben megváltoztatni a méretüket.

A sussexi tudósok megmérték a szem felületét 66 kis illetve nagy falakó hangyán, és ennek alapján létrehoztak szem „hőtérképeket”. Felfedezték, hogy amikor a hangyák testmérete megváltozott, a szemük különböző régiói eltérő mértékben növekedtek meg vagy mentek össze.

Dr. Jeremy Niven, az egyetem kutatója azt mondta, hogy a tudósok már több mint száz éve próbálták megérteni, hogy a szervek hogyan képesek elérni a megfelelő méretet a testünkben. „A szervek belső méretváltozásai továbbra is kevéssé ismertek, de eredményeink azt mutatják, hogy amikor a testünk mérete változik, a szervek különböző régiói és a sejtek többféle módon reagálnak, mint azt korábban gondolták" – tette hozzá.

Érdekes eredményt mutatott a hangyákon való kísérletezés

Craig Perl, a kutatás egy másik résztvevője szerint a mostani munka megalapozza azokat a jövőbeni vizsgálatokat, amelyek tisztázhatják a méretváltozás szerepét a szerv evolúciójában. Sok faj mutat lényeges különbségeket a szervek méretében és alakjában, amely a méretváltozás regionális különbségeiből fakadhat.

Szerinte elengedhetetlen, hogy továbbra is megpróbálják megérteni a szervek működési folyamatait, és azt is, hogy milyen kölcsönhatásban vannak egymással. Így segíteni lehet az állatoknak, hogy egészségesek maradjanak. Ha egy szervek vagy a sejtek belső alkotóelemei túl kicsik vagy túl nagyok, az jelentős következménnyel járhat az egész szervezet egészségére.

Forrás: Phys.org

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +5, +11 °C
Minimum: -5, +3 °C

A közepesen vagy erősen felhős időben többfelé vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Erős lesz a nyugatias szél, 5, 11 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán eleinte gyenge melegfronti hatás lesz tapasztalható, a fokozottan érzékenyeknek nehezebb éjszakájuk lehet, emellett fokozódhatna a gyulladásos tünetek is. Napközben a szeles, változékony időben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a fejfájás és a migrén szintén gyakorivá válhat. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: