Ennyi koronavírus van a fővárosi szennyvízben

Jelentősen csökkent a szennyvízben mért koronavírus (genomkópia) száma Budapesten - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

Ahogy már olvashatták a HáziPatika.com-on, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) munkatársai egy új vizsgálati metódust fejlesztettek ki, amely az új típusú koronavírus környezetünkben való jelenlétét vizsgálja, elsősorban a szennyvízből vett mintákban. Erről Müller Cecília országos tisztifőorvos beszélt az operatív törzs egyik május végi tájékoztatóján. Az eredmények alapján akár 2 hetes előrejelzés is adható a várható új esetekkel kapcsolatban. Ugyanis ha a környezetben igazolják a kórokozó jelenlétét, akkor a környéken tünetmentes emberek, csoportok élhetnek - magyarázta a tisztifőorvos.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus szennyvíz, koronavírus terjedése
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus szennyvíz, koronavírus terjedése

Biztatóak a friss eredmények

Az elmúlt 24 órában 11 új koronavírus-fertőzöttet és 4 újabb áldozatot regisztráltak Magyarországon. Az elhunytak egyike egy 43 éves férfi. A részletekért kattintson ide!

Az NNK közlése szerint az elmúlt hetekben újabb mintavételezések történtek három budapesti szennyvíztelepen. A mérések arról tanúskodtak, hogy Budapesten a szennyvízben majdnem egy nagyságrenddel kevesebb koronavírus-nukleinsav volt, mint az előtte vett mintákban. Ez alapján arra lehet következtetni, hogy a következő 1-2 hétben nem várható jelentős emelkedés a naponta diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek számában. Mivel a főváros szinte teljes területének szennyvize a három vizsgált szennyvíztelepre érkezik, az eredmények reprezentatívak - jelezték.

Nem fertőz a szennyvízen keresztül

A koronavírus szennyvízben való jelenléte azonban nem jelenti azt, hogy a szennyvízzel is terjedhet a fertőzés. A mintákban kimutatták a vírus örökítő anyagát, fertőzőképes vírusrészecskék azonban nincsenek jelen a szennyvízben. Ezeknek a vizsgálatoknak inkább azért van jelentőségük, mert az eredmények ismeretében célzott, pontosabb hatósági intézkedések történhetnek a koronavírus-járvány megfékezése érdekében - mutatott rá az NNK.

Már a Volánbusz járatain sincs létszámkorlát - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció