Egy szer, amely javíthatja a termékenységet

Ausztrál tudósoknak egy kísérletben sikerült visszaállítaniuk az idős nőstény egerek reprodukciós képességét.

A Queenslandi Egyetem kutatói javítani tudtak a szaporodáshoz már idős nőstény egerek termékenységi rátáján, mégpedig egy, az állatok ivóvizébe adagolt szer segítségével.

Megvan a megoldás

Az idősebb nőknél a várandósság létrejöttének legnagyobb akadálya az, hogy nincs elegengő mennyiségű, illetve megfelelő mennyiségű petesejtjük. "Egyre több nő készül gyerekvállalásra idősebb korban. Ausztráliában az IVF-kezelésekben részt vevő nők közül minden negyedik 40 év feletti. A petesejt minőségét azonban nem javítja az IVF (a külső, testen kívüli megtermékenyítés) sem, tehát jelenleg az idősebb nők számára az egyetlen lehetőség az egészséges donorpetesejt" - magyarázták a szakemberek. A kutatók azonban most egy beavatkozást nem igénylő, úgynevezett nem invazív kezelést fejlesztettek ki, amellyel fenntartható vagy helyrehozható a petesejtek száma és minősége.

termékenység, termékenységi ráta, várandósság, terhesség, idős nők
Egy beavatkozást nem igénylő, úgynevezett nem invazív kezelést fejlesztettek ki a kutatók. Fotó: Getty Images

A Hayden Homer professzor vezette kutatócsoport szerint a petesejtek minőségének romlását egy speciális molekula mennyiségének csökkenése okozza. Ez a molekula a sejtek energiatermelésében játszik fontos szerepet. "A petesejtek minősége életbevágó fontosságú a várandósság sikeréhez, mivel ebben található a magzat számára szükséges összes építőelem. Azt vizsgáltuk, hogy vajon a idővel csökkenő termékenység helyreállítható-e ennek az úgynevezett prekurzor molekulának az adagolásával, amelyet a sejtek arra használnak, hogy energiát termeljenek vele" - magyarázta a kutatás vezetője. A molekulát NAD-nak (nicotinamide adenine dinucleotide) nevezik és az NMN (nicotinamide mononucleotide) az úgynevezett prekurzor, amely az előbbi előállításában vesz részt.

4 hét alatt látványos javulás

50 felett is lehet szülni - a részletekért olvassa el korábbi cikkünket!

A nőstény egerek termékenysége nagyjából egyéves koruktól kezd csökkenni a petesejtek minőségének romlása miatt. Ez a folyamat hasonlít ahhoz, ami az embernél is megfigyelhető a kor előrehaladtával. "A nőstény egerek ivóvizébe 4 héten keresztül kis mennyiségű NMN-t tettünk. Ezzel látványosan javítottuk a petesejtek minőségét, és a szaporodási kísérletben is nőtt a világra hozott élő utódok száma" - mondta a professzor.

A kutatócsoport eredményei tehát azt sugallják, hogy egy szájon át adagolt szerrel, minden más beavatkozás nélkül is javítható a petesejtek minősége és helyreállítható a nők termékenysége. A kutatók azonban hangsúlyozták, az eredményeik még klinikai tesztekre várnak.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: