Díjat ért a génszerkesztő rendszer

A modern génszerkesztési technológiai két úttörőjének, Jennifer Doudna amerikai biokémikusnak és Emmanuelle Charpentier francia mikrobiológusnak ítélték idén az orvostudomány területén az izraeli Wolf-díjat.

A CRISPR genomszerkesztő rendszer kifejlesztéséért kapja az orvostudományi Wolf-díjat a két neves tudós. "Kutatásuk forradalmasította az orvostudományt, utat nyitva a jelenleg gyógyíthatatlan betegségek új kezelési formáinak megtalálása felé" - olvasható a Wolf Alapítvány közleményében. Jennifer Doudnát az új technológia használatával kapcsolatos etikai vitákhoz való hozzájárulásáért is elismerték.

génszerkesztés, orvostudomány, Wolf-díj, génszerkesztő rendszer, gyógyítás
génszerkesztés, orvostudomány, Wolf-díj, génszerkesztő rendszer, gyógyítás

A Nobel-díj előszobája

Így még nem gyógyították a rákot - a részletekért kattintson ide!

A Wolf-díjat a Nobel-díj előszobájának is tartják, ugyanis számos Wolf-díjjal kitüntetett tudós később megkapta a Nobel-díjat is. Azokon a tudományos területeken pedig, ahol nem osztanak ki Nobel-díjat - mint a matematika -, a Wolf-díj a legjelentősebb elismerések között van.

A Wolf Alapítványt 1975-ben hozta létre a németországi születésű, később Kubába emigráló zsidó feltaláló, diplomata és filantróp, Ricardo Wolf. A tudományos díjakat 1978, a művészeti díjat pedig 1981 óta ítélik oda. Jelenleg 5 kategóriában - mezőgazdaság, orvostudomány, kémia, matematika és művészet - osztják ki a díjakat.

Idén a matematika területén Yacov Eliashberg leningrádi születésű amerikai és Simon Donaldson angol matematikus nyerte el a díjat. A fizika területén hárman osztoztak a díjban: Pablo Jarillo-Herrero spanyol, Allan Macdonald kanadai és Rafi Bistritzer izraeli fizikus. A művészetek terén Cindy Sherman amerikai fotóművész, mezőgazdaság kategóriában pedig Caroline Dean brit botanikus kapta a százezer dollárral járó díjat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció