A sport megóv az elbutulástól

Heti két és félórányi sport megóvja emlékezetünket az eltompulástól.

Jelenleg több mint 26 millióra becsülik a világon élő Alzheimer-kórosok számát. Feltehető azonban, hogy ez a szám az elkövetkező évtizedekben megtöbbszöröződik. Igazi gyógymód híján az orvosok számos úton igyekeznek megtalálni az elbutulás megelőzésének módját, a mentális képességek leépülésének ellenszerét.

2004 és 2007 között ausztrál kutatók 138 olyan ötven évesnél idősebb ember mindennapjait kísérték figyelemmel, akik feledékenységre panaszkodtak, bár kóros demenciára utaló jeleket még nem lehetett náluk felfedezni. A kísérletben részt vevő egyik csoport a szokásos játékok és gondolkodásfejlesztő feladatokon kívül hat hónapon át hetente háromszor végzett 50 percnyi nem megerőltető sporttevékenységet, például elmentek sétálni.

Összességében naponta 20 perccel mozogtak többet, mint a kontrollcsoportban lévő nem sportolók, akik ugyanúgy részt vettek a szellemi tornán is. Hat hónap elteltével már érzékelhető volt a javulás a rendszeres testmozgást végzők emlékezőtehetségében - számoltak be a Melbourni Egyetem kutatói. Az Alzheimer-betegeknél használt tesztekkel 18 hónappal később is kimutatható volt, hogy a sportoló csoport tagjai jobb szellemi állapotban voltak. Egyelőre nem tudni pontosan, milyen mechanizmus által segíti a mozgás a gondolkodás frissességének megmaradását, és az egyszeri, kevés betegen végzett kutatás további vizsgálódásokat tesz szükségessé. Egy azonban biztos, a mozgás mindenképpen egészséges. Ha ráadásul szellemünket is frissíti, kár lenne kihagyni.

Forrás:
"Journal of the American Medical Association" (JAMA, Bd. 9, S. 1027)

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció