Nagy változás jöhet a fogyasztási szokásainkban

Nagyobb hangsúlyt kaphatnak az Európai Unióban a körforgásos gazdasági modellváltást szorgalmazó nézetek, a fenntartható gazdálkodási gyakorlatot ugyanis a legtöbb ágazatban be lehetne vezetni.

A svéd EU-elnökség prioritása a fenntartható gazdálkodási gyakorlat kialakítása a lehető legtöbb területen. A legkézzelfoghatóbb terület a vegyszermentes, kisüzemi élelmiszer-előállítás, amely egy régóta várt élelmiszerreformot alapozhat meg, és erre egyébként a fogyasztóknak is hatalmas az igénye – írja a napi.hu.

Hosszabb élettartam, kevesebb hulladék

Ez az elképzelés már többször téma volt az unióban, mivel sokkal fenntarthatóbb, mint az egyszeri felhasználásra és a folyamatos fogyasztásösztönzésre épülő lineáris gazdasági berendezkedés. A különböző ágazatokban ugyanakkor még hiányoznak a jó gyakorlatok és az átállást elősegítő, kézzel fogható stratégiák, ám most a svéd EU-elnökség érdemben előmozdíthatja ezt a folyamatot.

A körforgásos gazdálkodás merőben megváltoztatná a fogyasztási szokásokat: érdemi változást hozna többek között, ha a tartós fogyasztási cikkeket minél hosszabb élettartamra gyártanák. Ezek másodfelhasználására is meglenne a lehetőség, vagyis a megjavításukra, vagy az újbóli felhasználásukra a gyártásban. A cél, hogy a növekvő hulladékmennyiség helyett szinte mindent vissza lehessen forgatni a gazdaság különböző területeire.  

biokertészet, fenntarthatóság, újrahasznosítás, gazdaság
A biokertészetek is hozzájárulhatnak a fenntarthatósághoz. Képünk illusztráció. Fotó: Getty Images

Az újrahasznosítás nem csak a hulladékfeldolgozást jelenti. Ide sorolható többek közt az élelmiszer-melléktermékből gyártott bioüzemanyag, az újrahasznosítással a gyártásban ismételten felhasználható alapanyagok, vagy a haszonállatok melléktermékével trágyázott, vegyszer használata nélkül termelő biokertészetek.

A cél: elkerülni a klímakatasztrófát

Az Európai Unió minden korábbinál ambiciózusabb terveket készített az utóbbi években annak érdekében, hogy a klímakatasztrófát elkerüljük és 2050-re egy környezetbarát, az erőforrásokkal fenntarthatóan gazdálkodó társadalmi és gazdasági modellre térjen át a közösség

A vidéki területek fenntarthatóbb működésében kiemelt szerepet kap ez a modellváltás. Olyannyira, hogy a napokban immár a tagállamok alkotta tanács szintjén kezdődnek egyeztetések. Az uniós Közös Agrárpolitika kiemelt támogatást nyújt ebben az uniós költségvetési ciklusban a biogazdaságok elindításához, vagyis a vegyszer- és műtrágyamentes organikus gazdálkodás térhódításához. Ehhez elsősorban a családi gazdaságok és az őstermelők tudnak hozzájárulni, ráadásul a fenntartható termelési technikáknak több évszázados hagyományai vannak. A jól bevált módszerek mellett pedig a folyamatos innovációs törekvések is jövőképet adnak a kisgazdaságok átalakulásához.

A gazdaságoknak össze kell fogniuk

Elsősorban a kertészeti ágazatokban és az állattartásban jelenhetnek meg rövid idő alatt nagyobb számban az új, fenntartható kisgazdaságok. Az organikus növénytermesztés több kisebb területű birtokon képzelhető csak el, a szántóföldi növénytermesztés érdemi kiváltására nem alkalmas és a multinacionális agrárvállalatok pozícióit sem veszélyezteti érdemben. A minősített organikus termékek piacra juttatását, majd a folyamatos ellátást csak úgy lehet garantálni, ha a gazdaságok közösen értékesítenek, mivel egy-egy gazdaság képtelen annyi terméket előállítani, amivel érdemi piaci jelenlétre tud szert tenni.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Hogyan működik a bolhanyakörv?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: