Veszélyes hámló, barna foltok a bőrön

A napfény hasznos a számunkra, csakhogy, ha túlzásba visszük, előbb szoláris keratózist, majd bőrrákot okozhat. Ebben az esetben is igaz, hogy időben kell elkezdeni a betegség kezelését.

A szoláris keratózis lapos, hámló, érdes felszínű növedék a bőrön, melynek nevében is benne van, hogy a kiváltó tényező a napsugárzás. Először egy kicsi, érdes elváltozás jelenik meg, amit inkább lehet tapintással érzékelni, olyan, mintha smirglipapírt tapintanánk.

Az évek során ez a folt növekedhet, és piros vagy barnás hámló növedékké alakulhat át, aminek nagysága 3 millimétertől több centiméterig változhat. Akár több is keletkezhet belőle. Amennyiben ilyen elváltozást észlelünk magunkon, akkor feltétlenül mutassuk meg bőrgyógyásznak. Szövetminta vétele csak akkor szükséges, ha gyanú van arra, hogy már rosszindulatú folyamat indult el!

Mik a kezelési lehetőségek?

A szoláris keratózis kezelése függ a nagyságától, számától és elhelyezkedésétől. Kezelési lehetőségként szóba jön a sebészi, illetve lézeres eltávolítás, helyi kemoterápia és immunológiai terápia.

Néhány éve vezettek be egy új hatású krémet, ami a szervezet saját immunsejtjeit aktiválva gyógyít. Tanulmányok igazolták, hogy a krém - legalábbis részben - visszafordítja az UV sugárzás által okozott negatív változásokat. Előnye a kezelésnek, hogy nagyobb felületen lehet alkalmazni. A bőrgyógyász által felírható krém egyszerűen alkalmazható, heti háromszori alkalommal, 4 héten át.

Amennyiben nem minden bőrtünet szűnt meg, bőrgyógyász javasolhat további 4 hetes kezelést. Az elváltozások először pirosabbak lesznek, pörk is kialakulhat a felületén. Ekkor nem szabad a kezelést abbahagyni, hanem tovább kell folytatni, hiszen ezek a tünetek jelzik a bőr immunrendszerének aktiválódását és fontos részét képezik a gyógyulási folyamatnak. Később ezek a mellékhatások megszűnnek. A kezelés befejeztével évente legalább egyszer bőrgyógyászati ellenőrzés javasolt.

A széles kezelési lehetőségek ellenére jobb megelőzni a szoláris keratózist, tehát okosan használjuk ki a napozás előnyös hatásait és használjunk fényvédőt!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: