Szerepet játszhat a napégés a rosacea kialakulásában

A bőr kivörösödésével járó rosacea nemcsak örökletes tényezők következménye, de a korábban elszenvedett napégéseké is. Az általában az arcon megjelenő betegség duzzanattal és érelváltozásokkal is jár, 14 millió amerikait érint és oka ismeretlen.

Dr. Alexa Boer Kimball, a Harvad Egyetem Orvosi Karának bőrgyógyász docense munkatársaival 130 embert vizsgált, felerészben középsúlyos-súlyos rosaceában szenvedőket, felerészben egészségeseket és kiderült, hogy akinek a családjában előfordult a betegség, háromszor gyakrabban betegedtek meg maguk is, továbbá a rosaceás betegek 44 százalékánál fordult elő élete során valamikor hólyagos napégés . Az eredmények még a korra és nemre történő korrigálást követően is statisztikailag szignifikánsak voltak.

Kimball elmondta, hogy a kutatás arra nem derített fényt, hogy vajon a napégés hozzájárul-e a rosacea kialakulásához vagy épp fordítva: a rosaceás emberek hajlamosabbak a napégésre bőrük állapota miatt. Akinek a családjában előfordult már a betegség, ajánlja a széles spektrumú fényvédő krémek és más, a leégést megelőző intézkedések használatát. .

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)