Új felfedezés a marihuánáról

Két új vegyületet sikerült izolálnia a kannabiszból egy olasz kutatócsoportnak. A tudósok reményei szerint ezek akár orvosi célokra is felhasználhatók lehetnek a jövőben.

Lehetnek-e mellékhatásai a CBD-nek? Részletek itt.

A kendernövény hatóanyagai közül alighanem a tetrahidrokannabinol, azaz a THC a leginkább közismert. A THC hatékony gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító, hátránya ugyanakkor, hogy pszichoaktív szerként tudatmódosító hatással is bír. Csakhogy a THC-n kívül még százas nagyságrendű egyéb fontos vegyület, úgynevezett kannabinoid található a kenderben. Az utóbbi években igen felkapott kutatási témává vált például a kannabidiol (CBD), amely a THC-hoz hasonlóan jótékony hatású, de nem pszichoaktív.

A kendvernövény újabb két vegyületét kezdik vizsgálni
A kendvernövény újabb két vegyületét kezdik vizsgálni. Fotó: iStock

Ezzel együtt, ahogy a 2018-ban Budapesten rendezett orvosikannabisz-konferencán Gil Levitus izraeli kutató, a Technion Rákbiológiai és Kannabinoid Kutatólaboratórium munkatársa elmondta, a szer orvosi használatának kutatása még nagyon gyerekcipőben jár. Ennek oka az is, hogy a kannabisznak 144 kannabinoidja van, és ezek közül csak 13-14 elemzésére létezett standard (azaz ezeket írták le, nevezték el) 2018 nyarán - írta meg a Qubit.hu.

Mint az a cikkben olvasható, december végén a mérvadó Nature Scientific Reports tudományos folyóiratban egy olasz kutatócsoport bejelentette, sikerült újabb két kannabinoidot izolálniuk. Ezek egyike a THC-hez, a másik a CBD-hez hasonló, így előbbit tetrahidrokannabiphorolnak (THCP), utóbbit kannabidiphorolnak (CBDP) nevezték el.

A kutatók egyelőre nem tudják megmondani, hogy mire lehetnek jók ezek a vegyületek orvosi hatóanyagként, mindazonáltal felfedezték, hogy mintegy harmincszor erősebben kötődnek az emberi szervezet receptoraihoz a THC-nél és a CBD-nél. Terveik szerint vizsgálataik következő állomásaként az újonnan izolált vegyületek görcsoldó és gyulladáscsökkentő hatását fogják megvizsgálni.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció