Köhögés elleni tea: az életébe kerülhet

Egy köhögés elleni gyógytea-keverék életveszélyes összetevőjére hívja fel a figyelmet a Ködpiszkáló blog egyik írása.

Igaz, a receptet azóta eltávolították a filantropikum.com oldaláról, azért mégis fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy a neten keringő "tuti receptek" nagy részét nem szakemberek írják, némelyik kimondottan káros, akár életveszélyes információkat is tartalmazhat. Jelenleg egy köhögés elleni teára hívja fel a figyelmet a kodpiszkalo.blog.hu.

A receptben a tiszafa gyümölcse szerepelt - ez, illetve "a tiszafa minden minden része (kivéve a piros magköpenyt) igen mérgező, rendkívül toxikus alkaloidokat (taxolt és rokonvegyületeket) tartalmaz, amelyek ráadásul hőre kevéssé érzékenyek, így a teakészítést is túlélik. A teát elfogyasztó nem biztosan: a mérgezés tünetei blogon.

A tiszafa minden része mérgező

Milyen is az a tiszafa?

A közönséges tiszafa (Taxus baccata) cserje könnyen felismerhető fenyőtűlevelekhez hasonló leveléről, piros bogyójáról, gyakran előfordul parkokban.

A magköpeny kivételével az egész növény erősen mérgező. Mérgében taxán típusú mérgező szívelégtelenség. A halál gyors, ezért sokszor nem minden tünet figyelhető meg.

A taxolt először egy másik tiszafa, az oregoni tiszafa (Taxus brevifolia) kérgéből azonosították az 1960-as években az amerikai rákkutató intézet munkatársai. Azóta kiderült, hogy a növénynemzetség mind a tizenegy tagja tartalmazza. Az igen ritka amerikai vagy oregoni tiszafa (petefészekdaganatok kezelésére engedélyezett. Kizárólag ipari nyersanyag.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső