Gyógynövények a hormonális egyensúlyért

A gyógynövényeket nem véletlenül hívják gyógynövényeknek: az emberiség évszázadok, sőt évezredek óta használja őket egészségmegőrzésre és különféle betegségek gyógyítására. Olyanok is vannak közöttük, amelyek kifejezetten a hormonrendszer működésének harmonizálásában hatékonyak.

Miért csökken az ösztrogén változókorban? A válaszért kattintson ide!

Vannak, akik az életük bizonyos szakaszaiban - például a pubertás, a várandósság vagy menopauza idején - hívják segítségül a növényi hormonkiegyensúlyozókat, és vannak, akik pedig valamilyen konkrét betegség, esetleg az öregedés miatt próbálnak növényi megoldást keresni a hormonális problémáikra. Mutatjuk, a HealthLine gyűjtése szerint melyikgyógynövényeka legjobban erre a célra. Fontos azonban leszögezni, hogy a gyógynövények sem jelentenek megoldást mindenre és mindenkinek. Éppen ezért kúraszerű használatukkal kapcsolatban mindig érdemes kikérni egy orvos véleményét és tanácsát.

Feketekömény

A feketekömény magjának koncentrált kivonatában egy timokinon nevű növényi összetevő található, amellyel kapcsolatban már jó néhány kutatás készült - igaz, mindet állatokon végezték. Ezeknek az eredményeiből az látszik, hogy a timokinon a testben az ösztrogénhez hasonlóan viselkedhet, ezért segíthet enyhíteni a menopauzával járó kellemetlen tüneteket.

hormonrendszer, hormonok, hormonális változás, menopauza, gyógynövények, természetes gyógymódok
A menopauza tüneteinek enyhítésére is bevethetők a gyógynövények. Fotó: Getty Images

Indiai ginzeng

Az ashwaganda, amit indiai ginzengként is ismerhetünk, segíthet a megfelelő szintre hozni a vérben a kortizolt, illetve a pajzsmirigyhormonokat. Ez a gyógynövény ugyanis támogatja azokat az agyi funkciókat, amelyek ezeknek a hormonoknak a termelődéséért felelősek. Ezt kutatások is igazolják, de a konkrétumok ellenőrzéséhez még további vizsgálatokra is szükség lenne.

Fekete poloskavész

A fekete poloskavészt tartalmazó táplálékkiegészítők a női szaporító szervrendszer egészségének megőrzésében bizonyultak hatékonynak. Emellett sokat segíthetnek azoknak a nőknek is, akik a menopauza kellemetlen tüneteivel és mellékhatásaival küzdenek.

Köszméte

A köszméte a prolaktin hormon termelődésének kiegyensúlyozására használható sikerrel. A vér prolaktinszintjének csökkentése ugyanis segíthet a premenstruációs szindróma (PMS) tüneteinek kezelésében. Egyes kutatások már azt is vizsgálják, hogy termékenységi problémák, illetve a policisztás ovárium szindróma (PCOS) kezelésében mennyire lehet hatékony. A menopauza tüneteinek enyhítését célzó készítményekben gyakran a fekete poloskavésszel kombinálva is használják.

Majoranna

A majorannát mi elsősorban aromás fűszernövényként ismerjük, pedig kutatások szerint hatással lehet a kortizol, az esztradiol és az inzulin szintjére is a szervezetünkben. Jelenleg is több vizsgálat zajlik azzal kapcsolatban, hogy mi a használatának a legbiztonságosabb és leghatékonyabb módja. Különösen a PCOS-re gyakorolt hatását kutatják a szakemberek.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: