A kimondott szónak hatalma van

Dr. Mangó Gabriella gyöngyösi háziorvos és természetgyógyász nyerte el idén az Aranyanyu Díj különdíját. Ez nem is csoda, hiszen a doktornő az orvoslás mellett verseket és könyvet ír, teljes elhivatottsággal a szakmájának él és hét gyermeke életét is koordinálja.

A negyedik alkalommal átadott Richter Aranyanyu Díj olyan - kizárólag nőknek szóló - elismerés, aminek célja, hogy felhívja a figyelmet a klasszikusan női egészségügyi foglalkozások dolgozóira. Azokra a hölgyekre, akik munkája nélkülözhetetlen, de ezt sokszor nem háláljuk meg nekik eléggé. A Richter Aranyanyu Díjat három kategóriában osztják ki: egészségügyi szakdolgozó, pedagógus, orvosnő.

Az idei különdíjat a Ridikül Magazin ajánlotta fel, melyet, Dr. Mangó Gabriella gyöngyösi háziorvos és természetgyógyász, hét gyerek édesanyja vett át. A díj elnyerésének apropójából kérdeztük Mangó doktornőt az elismerésről.

Mennyire lepte meg, hogy jelölték a Richter Aranyanyu díjra?

Dr. Mangó Gabriella háziorvos, természetgyógyász

Az Aranyanyu Díj megalkotói - Rácz Zsuzsa és Beke Zsuzsa - a nők mindennapjait, nagyobb társadalmi megbecsülésüket, szeretnék reflektorfénybe állítani. Ezért nagy örömmel töltött el, hogy az egyik betegem jelölt a díjra. A betegem szép gondolatai és szeretetteljes szavai alapján az orvosnő kategóriában döntős lehettem, majdnem négyszáz jelölt közül. Évek óta nyomon követem a Terézanyu Pályázatot (amely szintén Rácz Zsuzsa nevéhez fűződik) és az Aranyanyu Díjat. Az előbbire többször küldtem már be írásomat. Aranyanyu díjra most jelöltek először.

Mit gondol, minek köszönhető, hogy ennyien szavaztak önre?

Az eddigi legnagyobb figyelmet idén kapta az esemény, és ez a lényeges. Több mint tizenegyezer szavazat érkezett be a jelöltekre.

Nagyon jólesett az a nyilvánosság, amit a döntőbe kerüléssel kaptam. Sokan megállítottak az utcán, gratuláltak, elmondták, hogy szavaztak rám és szurkolnak. E-maileket kaptam ismeretlen emberektől, akik arról írtak, hogy mennyire támogatják, amit képviselek, s gratulálnak mind a munkámhoz, mind a családomhoz. Az engem ismerő emberek is biztattak, hogy ezt az elismerést jelentő díjat megkapjam.

Sokan a közvetlen környezetemben is meglepődtek, amikor megtudták, hogy verseket írok - 2014-ben az Accordia Kiadó gondozásában Keszthelyi Mangó Gabriella: Fehér címmel verseskötetem jelent meg. Sokan azt sem tudták, hogy Természetgyógyászat kontra orvosi gyógyászat címmel könyvet is írtam.

Munkája során mi az a legfontosabb alapelv, amelyet szem előtt tart, amelynek szeretne megfelelni?

Mint mindenkinek, nekem is voltak fordulópontok az életemben. Voltak nehéz helyzetek, amely helyzetekből mindig tanultam. Ezek a helyzetek számomra „alapelveket” hoztak ezek:

1. A betegnek mindig igaza van

Ha valakinek a gondos orvosi, egészségügyi kezelés ellenére panasza van, addig kell keresnem, amíg meg nem találom a baj okát. Hiszen „a betegnek mindig igaza van”. Sokszor meglepődöm, hogy ez a mondás milyen igaz! Ez a betegnek gyors diagnózist, gyors beavatkozást és a gyógyulás lehetőségét jelenti.

2. A kimondott szónak hatalma van

Ha a kezelőorvos, ha az egészségügyi személyzet, nem tudja a beteget biztatni, nem tud optimista képet sugározni, akkor az amúgy is nehéz helyzetben lévő beteg teljesen elveszítheti a lába alól a talajt. Minden mondattal, gesztussal a gyógyulás lehetőségét kell előrevetíteni!

3. A beteg akkor gyógyul a legjobban, ha önmaga is érdekelt a saját gyógyulásában

Ha partneri viszonyt sikerül kialakítani a betegekkel, akkor nem csak azt várják az orvostól, hogy meggyógyítsák őket, hanem önmaguk is tenni akarnak a saját egészségükért. Csak így lehet eredményeket elérni a betegek gyógyításában. Sokszor akkor lehet gyorsan és tartósan gyógyítani, ha „rávesszük” a beteget arra, hogy gondolkodásmódot, életmódot váltson.

Milyen üzenetet szeretne megfogalmazni, milyen példát szeretne mutatni az azonos területen dolgozó kollégáinak?

Az egészségügy és a pedagógusszakma területén sok embert ismerek, akiknek a munkáját soha nem ismerték el. Pedig nagy szükség lenne erre az elismerésre, hiszen lélek nélkül ezt a munkát, nem lehet végezni. Gondoljanak bele! Sok ember gyógyít ebben az országban, neveli a gyerekeinket, és sokszor egy köszönömöt sem kapnak.

Mit jelent önnek a Richter Aranyanyu díj ? Tapasztalt valamilyen változást amióta megkapta a díjat?

Még többet kell teljesíteni, még nagyobb adni akarással. Sokan gratuláltak és sokan bíznak bennem, többen, mint eddig, s ez felelősséget jelent! Ez ösztönöz, hogy tovább menjek az úton, s megvalósítsam a terveimet.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: -1, +6 °C
Minimum: -3, +4 °C

Kezdetben sok lesz a felhő, majd felhőátvonulások lesznek helyenként záporral, hózáporral, futó havas esővel. Erős, viharos északnyugati szélben -1, 6 fokos délutáni hőmérsékletet mérhetünk. Szombaton hidegfront hat a szervezetre. Erős görcsös fejfájás és más görcsös panaszok jelentkezhetnek, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, sokan tapasztalhatnak szédülést, rosszullétet. Jelentősen csökken a hő- és komfortérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás erősen emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: