Előadássorozat Popper Péterrel: egyedi felvételeket vetítenek

A Magyar Hospice Alapítvány szervezésében októbertől hétrészes sorozat indul Popper Péter előadásainak egyedi videofelvételeiből.

Ahonnan jövünk és amerre tartunk címmel szerveznek vetítés- és beszélgetéssorozatot a 2012. október 12. és november 23. között, péntek esténként 18 órakor a Marczibányi Téri Művelődési Központban (1022 Budapest, Marczibányi tér 5/a).

Popper Péter, a sokak által nagyra becsült pszichológus, valláspszichológus és író országszerte számtalan helyen és alkalommal tartott előadást a legszerteágazóbb témakörökben. Hosszú pályája során felhalmozott tudása, komplex világlátása, mély emberismerete és ellenállhatatlan humora mindig teltházat vonzott. S bár továbbra is tanulhatunk tőle könyvei, hangos könyvei révén, ezúttal hét péntek estén át idézik meg alakját, szellemét, utolérhetetlenül egyedi stílusát - videofelvételek formájában.

Három alkalommal beszélgetőtársat is hívnak: Mireisz László buddhista filozófust, dr. Pilling János pszichiáter, tanatológust és Tarr Bence László filozófus, kulturális antropológust. Az egyórás vetítéseket követően Lőrincz Gabriella beszélget a meghívott vendégekkel.

Részletes program

Október 12.: Az idő

Mi az idő? Az idő vajon objektív valami, vagy esetleg egészen mást fejez ki? Az egymás utáni eseményeket tudjuk követni általa vagy vizsgáljuk inkább az idő és tér viszonyát? Az előadás folyamán érdekes megközelítését hallhatjuk az idő fogalmának mely, átível korszakokon és vallásokon. A vetítés után Mireisz Lászlóval beszélget Lőrincz Gabriella.

Október 19.: Az első ember és az első tigris

Az első tigris és a mai tigris ugyanolyan. Nem változott az idők folyamán. Az ősi embertípusokhoz viszonyítva a mai ember viszont jelentősen megváltozott. Mi az emberben az a más minőség, amitől a világ keletkezésétől napjainkig oly csekély idő alatt jelentősen átalakult. Mi szól az evolúció és mi az Isten által teremtett világ mellett és mi ellene?

Október 26.: Sors

Töprengés olyan kérdésekről melyekkel kapcsolatban bizonytalan a tudomány is, a vallások és a hit is. A sorsunkra vonatkozóan mind a belső, mind a külső meghatározottságát tekintve nehéz igaz és hiteles választ kapnunk. Ezen előadás keretében mégis elhangzanak egyfajta igazodási pontok a témával kapcsolatban. Mennyiben determinál bennünket a környezet, a genetika és miben, milyen mértékben vagyunk mi felelősek saját sorsunkért?

November 2.: Az öregkor örömei

Mi lehet az oka annak, hogy társadalmunk lassan kiveti magából a "haszontalan" öregeket? Az élet rendje talán mégsem ez lenne? Hogyan van ez más kultúrákban? Csupán szemléleti kérdés a jó öregség, vagy társadalmi feltételek is kellenek hozzá? Mi a felelőssége mindebben a családnak? És persze mi a saját felelősségünk önmagunkkal szemben. Mit tehetünk annak érdekében, hogy emberhez méltó életet éljünk életünk utolsó szakaszában is.

November 9.: Fáj-e meghalni?

Azt mondják a halál az élet mozgatórugója. Ennek ellenére nehezen gondolunk bele, és nehezen fogadjuk el a tényt, hogy egyszer itt kell hagynunk ezt az árnyékvilágot. Talán mégis érdemes időt szakítanunk és legalább egy előadás erejéig odafordulni és szembenézni a megváltoztathatatlannal. A vetítés után Dr. Pilling Jánossal beszélget Lőrincz Gabriella.

November 16.: Halál és újjászületés

Nem, ez nem az előző előadás megismétlése! Sok felfogás van a halálról és sok egymástól eltérő viszonyulás létezik a halálhoz. Magával ragadó és kimerítő tájékoztatást kapunk a hinduizmus és buddhizmus halálfelfogásáról és az újjászületésről. Annak ellenére, hogy mindez merőben más a mi kultúránkhoz képest, mégis sokan azonosulni tudnak ezzel a szemlélettel. Ezt talán az a tény is alátámasztja, hogy napjainkban egyre nagyobb mértékben terjednek a keleti életfilozófiák.

November 23.: A sakk mint a beavatás eszköze

Ki gondolná, hogy a sakk valaha egy beavatási szertartás eszköze lehetett. Hogyan hozható ez összefüggésbe sorsunkkal és a sorsunkat meghatározó erőkkel? Nagyon tanulságos ránézni ebből a szempontból az életünkre és elvonatkoztatni attól, amit a sakk, mint intellektuális játék, eddig jelentett számunkra. A vetítés után Tarr Bence Lászlóval beszélget Lőrincz Gabriella.

Az október 12-i, november 9-i és 23-i elődásra a belépő 1500 Ft, a többi előadásra pedig 1200 Ft. A hétrészes bérlet ára 8300 Ft, jegyrendelés a popper.hospicehaz@gmail.com címen vagy a 06-70-389-4143 telefonszámon!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: