Milyen gyakran kell elmosni a kulacsot?

Sokan megfeledkeznek a kulacsuk rendszeresen tisztításáról, pedig fontos, hogy ne terjedjenek el benne a baktériumok.

Az eldobható műanyag palackok helyett egyre elterjedtebbek a többször használható kulacsok. Azonban ilyen esetben nem szabad elfeledkezni a rendszeres tisztításukról sem, különben baktériumok halmozódnak fel bennük - figyelmeztet a Health.com.

Az, hogy erre milyen gyakran van szükség, több tényezőtől is függ. Donald Schaffner, az amerikai Rutgers Egyetem élelmiszer-tudományi professzora szerint napi használat esetén érdemes pár naponta, vagy legalább hetente egyszer elmosni a kulacsot. 

kulacs
Te figyelsz rá, hogy rendszeresen el legyen mosva? Fotó: Getty Images

Az is számít ugyanakkor, hogy hol tartjuk. "Ha táskában van egész nap, akkor ugyanaz a része, ami az ember szájához ér, nagy eséllyel hozzá ütődik egyéb dolgokhoz is. Más a helyzet, amikor egy asztalon van" - mondta Schaffner. 

Az anyaga sem mindegy. A műanyagon több apró repedés van, mint a rozsdamentes acélon vagy üvegen, amikbe a baktériumok befészkelhetik magukat. A műanyag ráadásul a szagokat is magába tudja szívni.

Akkor is ajánlott elmosni, ha víz helyett mondjuk valamilyen cukros üdítőitalt teszünk bele, mivel ilyen esetben könnyebben el tudnak szaporodni a baktériumok.

Nem elég viszont csak vízzel átáztatni, mindenképpen használjunk valamilyen tisztítószert, szivacsot, akár fogkefét is, hogy például a kupakban lévő apró barázdákat és réseket is rendesen ki tudjuk súrolni.

A legjobb ugyanakkor Schaffner szerint az, ha minden nap olyan nap végén elmossuk, amikor használatban volt - leges legvégső esetben pedig akkor mindenképpen, ha már szennyeződést látunk rajta.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +11 °C
Minimum: +5 °C

Nagyrészt borult lesz az ég, de napközben az Alföldön, délutántól pedig már Borsodban is szakadozik, vékonyodik, gomolyosodik a felhőzet. Egyre inkább csak az ország északi, északnyugati felén valószínű eső, zápor, míg az Alföldön zivatarok is lehetnek. Többfelé megerősödik a nyugatias szél, zivatar környezetében akár viharos lökés is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon, Budapest körül és északon 7 és 13, az Alföldön 12 és 19 fok között alakul. Napközben melegfront érezteti hatását, ami miatt a frontérzékenyek tünetei ismét felerősödhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra