Londonban mutatkozott be a Semmelweis Egyetem

A Semmelweis Egyetem olyan tudományos eredményeket mutat be Londonban, amelyeket az Egyesült Királyság egyetemeivel közösen sikerült elérnie.

A magyar nagykövetségen megszervezett szakmai és sajtóeseményen Merkely Béla, az intézmény rektora elmondta: minden tudomány nemzetközi, ma már nem lehet egyetlen egyetemen, kutatólaboratóriumban olyan jelentős tudományos eredményt elérni, amely megváltoztatná a mindennapi betegellátási gyakorlatot. A Semmelweis Egyetemnek jelenleg mintegy kétszáz jelentős egyetemmel van komoly tudományos együttműködése, köztük olyan vezető intézményekkel, mint az amerikai Harvard, vagy a nagy-britanniai Oxfordi Egyetem, a King's College és az Imperial College.    

Merkely Béla hangsúlyozta: a koronavírus-járvány alatt kialakult információcsere is szélesítette az egyetemek közötti nemzetközi együttműködést. A világjárvány idején "minden adatot, minden tudást azonnal megosztottunk, napokon belül az összes megfigyelés mindenki számára elérhető volt" - tette hozzá.

Merkely Béla Semmelweis Egyetem
Merkely Béla rektor a Semmelweis Egyetem 2023/2024-es tanévének ünnepélyes megnyitóján 2023. szeptember 2-án. Fotó: MTI/Kovács Tamás

 A londoni bemutatkozó rendezvény céljáról elmondta: az egyetem elsősorban azokat az eredményeket kívánja bemutatni, amelyeket az Egyesült Királyság nagy, neves egyetemeivel közösen sikerült elérnie.    

Olyan tudományos eredményekről van szó, amelyek mindenki számára érthetők, remélhetőleg pozitív változást hoznak az emberek életében, hosszabb, egészségesebb életet, jobb diagnosztikát tesznek lehetővé - mondta Merkely Béla.    

"Ma jó magyar orvosnak lenni, hiszen két Nobel-díjas tudósunk van az orvostudomány, illetve a fizika területén" - hangsúlyozta a professzor, Karikó Katalinra és Krausz Ferencre utalva.    

Elmondta: Krausz Ferenc egy már meglévő kutatási tervét fogja megvalósítani a Semmelweis Egyetemmel együtt. A Nobel-díjas tudós új módszere olyan lehetőséget kínál Magyarország és az egész világ számára, amellyel nagyon olcsó, ugyanakkor igen hatékony szűrési program indítható el a krónikus betegségek korai diagnosztikai gyakorlatában - hangsúlyozta Merkely Béla.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +12 °C

A fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés valószínű. A korábbi napokhoz képest jóval kisebb számban, csak néhol alakulhatnak ki záporok, zivatarok, az északkeleti megyékben kicsi a csapadék esélye. A keleties szél csak kevés helyen élénkülhet meg, de zivatarok körül átmenetileg meg is erősödhet a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között alakul. Késő estére döntően 14 és 22 fok közé hűl le a levegő. A hét közepéig fronthatásra nem kell az előrejelzés szerint számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra