Így irthatjuk ki az ágyi poloskát

A lakástulajdonosok istencsapásának számító vérszívók, az ágy körüli résekben és hasadékokban megbújó ágyi poloskák a szakértők szerint egyre elterjedtebbek. Most azonban megtalálták a megoldást.

Az ágyi poloskák esetében amellett, hogy már a gondolatuktól is megborzongunk, a rovarirtással, végtelen mosással és szárítással járó felszámolásuk is igen megerőltető lehet.

Amerikai kutatók újszerű ötlettel álltak elő: egy olyan gombával, amit egyszerűen az ágyneműkre lehet fújni. A Pennsylvaniai Egyetem szakértői szerint a spray olyan biopeszticideket, vagyis természetes mikroorganizmusokat tartalmaz, amelyek elpusztítják a poloskákat.

A kutatók a Beauveria bassiana gombát vizsgálták, amely laboratóriumban könnyen előállítható, így a vegyszeres rovarirtókhoz hasonlóan használható.

A Nina Jenkins vezetésével végzett kísérlet során spray formájában ágynemű anyagra fújták a gomba spóráit, míg ezzel egy időben egy másik szövetdarabra sima olajat fújtak. Miután a szövetek szobahőmérsékleten éjszaka megszáradtak, mindkét felületre egy-egy csoport ágyi poloskát tettek egy órára. Az eredmények azt mutatták, hogy a biopeszticidnek kitett poloskák mindegyike megfertőződött, és öt napon belül elpusztult. Ráadásul a megfertőződött poloskák behurcolták a biopeszticidet búvóhelyükre is, ahol azokat a társaikat is megfertőzték, amelyek nem mentek ki táplálékot keresni.

Jenkins elmondta, hogy mivel a gombaspórákat a kitett rovarok a szerrel nem érintkező társaiknak is átadták, közel száz százalékos fertőzöttséget tapasztaltak. Nincs szükség tehát közvetlen behatásra, amire a vegyszerek nem lennének képesek. Ez pedig azért különösen fontos, mert az ágyi poloskák nehezen elérhető helyeken húzzák meg magukat.

A Journal of Invertebrate Pathology szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerzői arról is beszámoltak, hogy már dolgoznak a következő lépésen, amihez a megfelelő támogatást is megkapták.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, szórványosan zápor is lehet, de a napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)