Ezeket a rovarokat utáljuk a legjobban

Egy rovarirtással foglalkozó cég 10 000 embert kérdezett meg, hogy kiderítse, mely rovarok a legkevésbé népszerűek. Minden második válaszadó az emberi paraziták valamelyikétől tart leginkább.

Az agyhártyagyulladást és Lyme-kórt terjesztő kullancs, a többgazdás bolha, és az éjszakákat megkeserítő, csalánkiütést, vérzékenységet okozható ágyi poloska a legutálatosabb rovarok, derül ki egy több hónapon keresztül végzett felmérésből.

"Elmúltak azok az idők, mikor a csótányok voltak az rovarvilág nagy közellenségei. Az emberből táplálkozó élősködők egyre jobban terjednek az országban, és nincs okunk optimistának lenni" - mondta Szigeti Zsolt az Abatox Kft. ügyvezető igazgatója.

Az élősködők egyre jobban terjednek az országban
Az élősködők egyre jobban terjednek az országban

A megkérdezettek 50%-a valamely parazita rovarra adta le a voksát, így az első három helyezést olyan bogarak szerezték meg, amelyek emberi vérrel táplálkozva fejlődnek és maradnak életben. Ezen élősködők valamelyikével szinte már a legártalmatlanabb hétköznapi szituációban is találkozhatunk, legyen szó kirándulásról, munkába buszozásról, moziról vagy csak egy jónak ígérkező alvásról.

A TOP5 helyezett: 5. Büdös bogár: Bár a szeptember másról sem szól, mint a hideg elől menekülő büdös bogarakról, ezek a hazánkba bevándorolt címeres-poloskafélék csak az ötödik helyet érték el. Invazív fajokról lévén szó az elmúlt években rendkívül elszaporodottak. Természetes ellenségük nincs, és a magyar klíma mellett tökéletesen jól érzik magukat. 4. Hangya: Ezek az apró, intelligens állatok a negyedik helyen végeztek ezen a kevésbé előkelő listán. A házi hangya, a gyepi hangya és a vöröses színű fáraóhangya tavasztól őszig gyakori látogatói a családi házaknak és a lakásoknak, ahová elsősorban élelem után kutatva kerülnek be. A tavaszi nászrepülési időszakban sokszor szárnyas hangyák milliói feketíthetik be az eget, hogy egymással párosodjanak. 3. Bolha: Az első, de nem az egyetlen vérszívó, amely dobogós helyezést ért el. A bolha elsősorban háziállatokkal rendelkező háztartásban a gyakori. Csípése jellemzően az alsó lábszárakon jelenik meg, de akár combmagasságban is szúrhat. A csípés helye rendkívül viszket - több napon át, és az elvakarást követően könnyen be is gyulladhat. A rovarok világában nemcsak a leggyűlöltebbek listáján van dobogós helye, hanem a legjobb ugrókén is. 2. Kullancs: Az egyik legveszélyesebb tömegesen előforduló állat, amely valójában nem sorolható a rovarok közé. A bolhához hasonlóan ez is egy ektoparazita (élősködő) élőlény, amely olyan betegségeket terjeszt, mint a Lyme-kór vagy az agyhártyagyulladás. A tévhitekkel ellentétben nem magasról ugrik az emberre. A nyirkos, árnyékos területet kedveli, amelyet az alacsonyabban fekvő területeken jobban megtalál, mint a bokrok, fák napsütötte levelein. 1. Ágyi poloska: Lakótelepek, belvárosi tömbök, szálláshelyek legrettegettebb problémája. A szegénynegyedektől a luxusszállodákig bárhol felbukkanhat. Mivel a magyar háztartások az Európai átlaghoz képest zsúfoltabbak, egy ilyen rejtőzködő életmódot folytató rovartól nagyon nehéz megszabadulni. Végső megoldásként sokan választják az elköltözést. Felmondják az albérletet, eladják a lakásukat, csak hogy megszabaduljanak az ágyi poloskáktól.

Elárasztják az országot?

A szabadban élő kullancsok a folyamatos enyhe téli időjárásnak, valamint a vegyszeres védekezés elmaradásának köszönhetően gond nélkül szaporodnak, és egyre inkább elérik a lakókörnyezeteket. "Míg pár évvel ezelőtt a fővárosnak az erdő széli területeiről panaszkodtak kullancsokról, addig mára olyan eset is előfordult, hogy egy belvárosi óvoda udvarán találkoznak vele a gyerekek." - mondja Szigeti Zsolt.

Míg a bolhától nem kell tartani, az ágyi poloska terjedésének annál nehezebb gátat szabni. A felmérés során a megkérdezettek több mint 25%-a, vagyis minden 4. válaszadó az ágyi poloskát tartja a legutálatosabb rovarnak. A szakértők szerint a tájékozatlanság, a szégyenbe burkolózás, a lakóközösségek összefogásának hiánya, és a szigorú biocid szabályozás következtében az ágyi poloska el fogja árasztani az országot.

Már csak a büdös bogár okozhat nagyobb gondot

A lista legvégén a szavazatok alig 3%-át begyűjtve a legyek találhatóak, és 723 vokssal csupán utolsó előtti helyet érték el a darazsak is, alig lemaradva a csótányok mögött. A 6. helyet a pókok szerezték, ami különösen meglepő, mert a félelmet a pókoktól az egyik leggyakoribbfóbiákközé sorolják.

A kora tavasszal és késő ősszel inváziószerűen megjelenő büdös bogarakra idén is nagy számban lehet számítani. "Bár a 10 000 megkérdezett közül kevesebb mint 1000-en tartották a címeres poloskákat a legelviselhetetlenebb rovarnak, ezek a bogarak még sok gondot fognak okozni az elkövetkezendő években mind a mezőgazdaságban, mind a hétköznapokban." - mondja Szigeti Zsolt.

)
Tiszta levegő (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Az aranyeresség leggyakoribb tünete

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)