Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegy

A melanoma a bőr rosszindulatú daganata, amely gyakran a már meglévő anyajegyből indul, ezért rendkívül fontos a szűrés. Egy érintett mesél arról, mi történt vele, amikor gyanús anyajegyet találtak a bőrén.

A melanoma előfordulása az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt, ma már másfélszer több a beteg Magyarországon, mint az elmúlt tíz évben. A többi bőrráktól eltérően gyorsan áttéteket képez a testben, ezért rendkívül fontos a megelőzése, amelyet anyajegyszűréssel, az anyajegyek ellenőrzésével lehet elérni. Azokat az anyajegyeket, amelyek gyakori sérülésnek vannak kitéve, érdemes eltávolíttatni. Emellett napozáskor nagyon fontos a bőrvédelem, hiszen a melanoma általában a túlzott napozás eredménye.

Tünetek, melyeket komolyan kell venni

A betegségre a növekvő, pigmentált foltok vagy anyajegyek figyelmeztetnek.

Azonnal orvoshoz kell fordulni, ha

  • egy régebbi anyajegy színe, alakja, mérete megváltozik
  • az elszíneződés átterjed a környező bőrfelületre
  • egy korábban teljesen laposanyajegykidudorodik, tapinthatóvá válik
  • nedvezik vagy vérzik
  • körülötte gyulladásos bőrtünetek jelentkeznek
  • az anyajegy viszket

Mi a teendő, ha gyanús anyajegyet találunk?

Véber Virág interjúalanyunk évente jár anyajegyszűrésre , mivel nagyobb anyajegyek találhatók a bőrén, amelyeket gyakran kell ellenőriztetni. "A szűrővizsgálatot általában tavaszra szoktam időzíteni, mert nyáron fokozottabb veszélynek van kitéve a bőröm, így időben kiderül, ha bármi probléma van" - magyarázta megkeresésünkkor.

Érdemes évente egyszer anyajegyszűrésre menni!
Érdemes évente egyszer anyajegyszűrésre menni! Fotó: iStock

Anyajegy-eltávolítás: otthon is lehetséges? "Doktor Google" korszakában meglepően sok olyan módszerről olvashatunk, amelyekkel akár otthon, önmagunk is megszabadulhatunk az anyajegyektől. De mit mond a szakember? A részleteket itt találja.

A gyanús anyajegyre is szinte véletlenül figyeltek fel, amikor egy szemölcs levétele miatt kereste fel a bőrgyógyászt. "Az orvos megkérdezte, van-e bármi más panaszom, így megkértem, hogy nézzen rá a hátam közepén lévő megnagyobbodott anyajegyre". A vizsgálat során még nem lehetett látni semmilyen rákos elváltozást, de azt már akkor lehetett tudni, hogy nem veszélytelen az anyajegy, főleg a mérete miatt (borsó nagyságú volt). "Kidudorodott, így attól is tartottunk, hogy beakad valahova, vagy éppen a melltartóm hátrésze irritálja majd."

Vizsgálat és műtét: hogyan zajlik?

Interjúalanyunk elmondta, hogy a vizsgálathoz derékig le kellett vetkőznie, az orvos pedig megvilágítva megvizsgálta, megtapogatta a gyanús anyajegyet. A bőrgyógyász gyors eltávolítást javasolt, mivel úgy ítélte meg, hogy az anyajegy méretéből és formájából adódóan nagy esély lehet a rákos elváltozás kialakulásának. Majd felkészültünk a műtétre: "hason kellett feküdnöm a vizsgálóasztalon. Az orvos lefertőtlenítette az anyajegyet, illetve a körülötte lévő bőrt. Ezt követően a gerincem mellé kaptam egy érzéstelenítőt (az anyajegy a gerinctől balra a hát középrészén helyezkedett el), majd szikével kimetszette az anyajegyet. Mivel elég nagy volt, ezért 3-4 öltéssel kellett összevarrni a sebet."

Mi a teendő műtét után?

Az anyajegy eltávolítása után Virág a heget fertőtlenítővel kezelte, valamint körömvirágkrémmel - segíti a bőr gyógyulását, így a heg kevésbé látszódik - kenegette a seb környékét. A műtét után két héttel pedig a varratokat is kiszedték.

Interjúalanyunk elmondása szerint a műtét előtt is figyelt bőrére, anyajegyeinek változására, valamint rendszeresen jár más szűrővizsgálatokra is. "Úgy gondolom, ha az ember évente eljár ezekre a szűrésekre, akkor már sokat tett az egészsége érdekében: sokkal könnyebb megelőzni a bajt - ahogy az anyajegyem esetében is történt -, mint a kezeléssel járó lelki és fizikai megpróbáltatásokat átélni."

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +1, +6 °C
Minimum: -4, +2 °C

Keleten eleinte lehet napsütés, de közben egyre többfelé beborul az ég. Nyugat felől egyre többfelé várható kezdetben havas eső, hó, majd fokozatosan esőbe vált a csapadék. Az élénk, erős északnyugatira forduló szélben 1, 6 fokos délutáni hőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken melegfronti hatás érvényesül. Már reggel jellemző lehet a kialvatlanság, és napközben is gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság, emiatt rendkívül nagy lesz a balesetveszély. Fokozódik a migrénhajlam, vérnyomás-ingadozás és keringési panaszok is felléphetnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: