Koronavírus: az oltások így hatnak az anyatejre

A szoptatás során csecsemőjüknek is átadják az oltott anyák azokat az antitesteket, amiket a szervezetük az új koronavírus ellen termelt. Így pedig passzív immunitást biztosítanak számukra a világjárványt kiváltó kórokozóval szemben - derült ki egy frissen megjelent amerikai tanulmányból.

"A koronavírus-fertőzés anyára és gyermekére jelentett veszélyei messze nagyobbak, mint bármilyen lehetséges oltási mellékhatásé" - figyelmeztetnek brit immunológusok.

"Kutatásunk az első, amely beoltott édesanyák kisgyermekeinek székletmintáiban azonosított SARS-CoV-2 elleni antitesteket. Ez igazán fontos, hiszen a nők tudni szeretnék, hogy babájuk megkapja-e ezeket az antitesteket, tanulmányunk pedig igazolta, hogy az antitestek átjutnak az anyatej közvetítésével. Ez a meggyőző tudományos bizonyíték egyben motivációt is nyújthat a nőknek ahhoz, hogy azután is folytassák a szoptatást, miután felvették a vakcinát" - idézi a Massachusettsi Egyetem amhersti kampuszának közleménye Vignesh Narayanaswamyt, az intézmény anyatejkutató laboratóriumának PhD-hallgatóját, a tanulmány vezető szerzőjét.

A COVID-19 elleni oltás nyomán az anya szervezetében termelődő antitesteket az anyatejjel a csecsemők is megkapják
A COVID-19 ellenaz anya szervezetében termelődő antitesteket a csecsemők is megkapják az anyatejjel. Fotó: Getty Images

A kutatók összesen 30 szoptató anyát toboroztak szerte az Egyesült Államokból vizsgálataikhoz, többségében egészségügyi dolgozókat. Mindegyikük 2021 januárja és áprilisa között kapott mRNS-alapú védőoltást COVID-19 ellen. A résztvevők a vakcina felvétele előtt, az első oltás után két-három héttel, majd három héttel a második oltás után is gyűjtöttek és leadtak mintákat anyatejükből, illetve vérmintát is vettek tőlük mindkét oltásdózist követően nagyjából három héttel. Emellett a második oltás után három héttel a szoptatott csecsemőktől székletmintát gyűjtöttek a kutatók, akik kontrollként a pandémiás időszak előttről származó anyatej-, szárított vér- és székletmintákat is kielemeztek a kutatás során.

A mintákat specifikusan az új koronavírus tüskefehérjéje ellen képződő antitestekre tesztelték, és az anyatejben sikeresen azonosították is azokat. Ezen felül a csecsemőktől vett székletminták mintegy harmadából is kimutathatóak voltak ilyen antitestek, és érdekes felfedezés, hogy ezek szintje összefüggést mutatott az édesanya által megtapasztalt oltási mellékhatásokkal. "Magasabb antitestszintet mértünk azon nők csecsemőinek székletmintáiban, akiknél erősebb panaszok jelentkeztek az oltás nyomán. Szóval bár rosszabbul érezték magukat, de ennek megvolt az előnye a gyermekükre nézve" - hangsúlyozta Kathleen Arcaro professzor, a kutatást lefolytató laboratórium vezetője.

A szakember hozzátette, miközben a várandós és szoptató nőket a COVID-19 elleni védőoltást felvételére biztatják, addig a vakcinakísérletekben nem vettek részt ezek a csoportok. A mostani kutatás eredményei is azt mutatják azonban, hogy még ha egy nő át is esett a koronavírus-fertőzésen korábban, akkor is érdemes beoltatnia magát. A tanulmány az Obstetrics & Gynecology című tudományos folyóiratban jelent meg.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)