Havi egy is elég ebből a fogamzásgátlóból

Angol kutatók olyan fogamzásgátló tablettát fejlesztettek ki, amelyből elegendő havonta egyetlen darabot bevenni.

Forradalmasíthatja a fogamzásgátlást az a közelmúltban kifejlesztett készítmény, amelyet a most megszokott napi adagolás helyett elegendő a nőknek havonta egyszer bevenni. A tablettát egyelőre disznókon tesztelik, a sikeres állatkísérletet követően azonban hamarosan az emberek is elkezdhetik szedni.

A legnépszerűbbfogamzásgátlóeszközök Minden nő, minden férfi és minden párkapcsolat más és más, éppen ezért mindenkinek meg kell találnia a számára, vagy kapcsolata számára megfelelő fogamzásgátló módszert. A következőben ebben segítünk. Kattintson a részletekért!

Havi egy tabletta elég lehet

A tabletta különlegessége, hogy nem oldódik fel azonnal, hanem lenyelve több hétig a gyomorban marad, és lassan szabadít fel olyan hormonokat, amelyek megakadályozzák a teherbeesést. Ezért elsősorban olyan nőknek jelenthet megoldást, akik eddig is tablettát szedtek, de gondot okozott nekik a napi bevétel. A gyomorsavnak hosszan ellenálló tabletta segíthet, hogy a nők nagyobb kontrollt szerezzenek a termékenységük felett - mondta el a kutatást vezető Dr. Giovanni Traverso, a Harvard Egyetem munkatársa.

Egyetlen tabletta egy egész hónapra meggátolja a teherbeesést. Fotó: iStock
Egyetlen tabletta egy egész hónapra meggátolja a teherbeesést. Fotó: iStock

A hagyományos, tablettás fogamzásgátlók - amelyeket világszerte nők milliói használnak - elvileg 99 százalékos hatékonysággal működnek, vagyis szedésük mellett százból egy nő eshet teherbe. Mivel azonban nem mindenki szedi megfelelően a tablettákat, időnként például kihagy egyet, tényleges hatásfokuk a friss kutatások szerint nagyjából 91 százalékos lehet. Tehát százból kilenc nő a tabletta szedése ellenére is bármikor terhes lehet. A milliárdos Bill Gates alapítványa ezért olyan készítmény támogatását finanszírozta, amely a feledékenyebbeknek is megkönnyíti az adagolást.

Léteznek persze más olyan fogamzásgátló módszerek - például injekciók vagy tapaszok - melyek használatát nem kell naponta megismételni, a tablettás fogamzásgátlók közül azonban ez az első olyan termék, amelyből havonta egyetlen adag is elegendő. Az eddigi vizsgálatok szerint a gyomorban maradó gyógyszer nem befolyásolja az emésztést és nem okoz elzáródást. Miután a hormonok felszívódtak belőle, természetes módon lebomlik és teljesen kiürül a szervezetből.

Forrás: BBC

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: